Διαφωνία κυβέρνησης με τρόικα για το ποιοι θα γλιτώσουν την α΄ κατοικία

Διαφωνία κυβέρνησης με τρόικα για το ποιοι θα γλιτώσουν την α΄ κατοικία

«Παζάρι» για τα εισοδηματικά κριτήρια - Νέα συνάντηση τρόικας με Χατζηδάκη την Κυριακή. 

«Άκαρπη» ήταν η συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης με τους επικεφαλής της τρόικας ως προς τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η α΄ κατοικία.

Οι δανειστές εξακολουθούν να ζητούν πολύ αυστηρά κριτήρια και η κυβέρνηση από την πλευρά της να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών. Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία για : να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της α΄ κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο».

Έτσι την Κυριακή στις 10 το πρωί θα συναντηθούν και πάλι οι εκπρόσωποι της τρόικα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τους πλειστηριασμούς .

Η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να νομοθετήσει, ωστόσο δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση, εάν δεν καταστεί εφικτό να βρεθεί γραμμή συνεννόησης.

Στουρνάρας: «Το 2014 θα διαψεύσουμε τους καταστροφολόγους»

Ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών ο Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», αναφέρει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα» που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν.

Επίσης επισημαίνει ότι εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι είτε οι φορολογούμενοι είτε οι καταθέτες.

«Δεν υπάρχει λόγος να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι που έχουν υψηλά εισοδήματα και που καλύπτονται πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η λύση θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Πρώτος πυλώνας η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013, για την οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα , ο δεύτερος πυλώνας αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία και ο τρίτος πυλώνας είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την εξωδικαστική προστασία.