Διαφορετικοί ήχοι από την Ιαπωνία, στην Στέγη

Διαφορετικοί ήχοι από την Ιαπωνία, στην Στέγη

Ζεν και φανκ, αβανγκάρντ και ιαπωνικές παραδόσεις σε μια μαγική συναυλία από το κουαρτέτο Ρονίν.

Ζητούμενο του κουαρτέτου Ρονίν είναι η ποίηση και η παραγωγή μέγιστου αποτελέσματος με ελάχιστα μέσα, δημιουργώντας ένα μοναδικό ζεν – φανκ κράμα, κάτι «σαν να κάθεσαι ανάμεσα στον Kurosawa και τον James Brown!»

Έντονη, ρυθμική, funk, μινιμαλιστική τζαζ, με επιρροές από την Ιαπωνία, μας φέρνει ο Νικ Μπαρτς στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013. Μια συναυλία με έντονη ενέργεια που θα συνοδευτεί από workshop για τη σχέση μουσικής και πολεμικών τεχνών.

Διαβάστε ακόμη: Secret Gigs στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Ελβετός πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Nik Bärtsch (γενν. 1971) μελέτησε πιάνο και κρουστά από οκτώ ετών, συμμαθητής στο Δημοτικό με τον συνιδρυτή των Ronin, τον ντράμερ Kaspar Rast. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και μουσική, διαμορφώνοντας στην πορεία μια εκλεκτική σύνδεση των δύο αντικειμένων σε «λειτουργίες με στόχο την ασκητική έκσταση, σε συνδυασμούς του Ζεν και του θεάτρου No με τους συμβατικούς ήχους των κλαμπ… με επιρροές από Cage, Feldman, Reich, Satie…».

Πέρα από τη γενική Ζεν-φανκ αίσθηση, η μουσική των Ronin περιλαμβάνει στοιχεία μινιμαλιστικά, αβανγκάρντ, τζαζ, ηχοπάζλ, μέρη γραμμένα και αυτοσχεδιαζόμενα μιας συλλογικής μεθοδολογίας αλληλεπιδράσεων.

Διαβάστε ακόμη: Συζήτηση με τον Romain Gavras στην Στέγη

Παρά το μεγάλο εύρος των αναφορών, το σχήμα διαθέτει ιδιαίτερο, ισχυρό και αναγνωρίσιμο ύφος. Ενσωματώνοντας στοιχεία από απόμακρους κόσμους, δεν τα παραθέτει απλώς σε μεταμοντερνιστικό πλαίσιο. Συντήκοντάς τα, διαμορφώνει νέο είδος, νέα αισθητική σε όλα τα επίπεδα. Μουσικός αιφνιδιασμός με το πιάνο σαν «κρουστό με 10 μπαγκέτες, μία σε κάθε δάχτυλο».

Nik Bärtsch’s Ronin

Nik Bärtsch: συνθέσεις, πιάνο, Fender Rhodes
Kaspar Rast: ντραμς
Thomy Jordi: ηλεκτρικό μπάσο
Sha: μπάσο και κοντραμπάσο κλαρινέτο

Παράλληλη δράση:
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013
Workshop με τον Nik Bärtsch

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι: 5€

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)