Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για την προκαταβολή φόρου

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για την προκαταβολή φόρου

Στο 55% παραμένει το ποσοστό της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης του ποσοστού προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο παραμένει στο 55% για τις προσωπικές εταιρείες και για την επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών παρέχοντας διευκρινίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις δεν διαφοροποιείται σε σχέση με αυτά που είχαν θεσπισθεί από τον Ιανουάριο 2013 και είχαν ενσωματωθεί στο ν. 4110/2013. Με τις κατατεθείσες τροποποιήσεις προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης. Δηλαδή η καταβολή της δόσης θα γίνεται σε πέντε μήνες από την υποβολή της δήλωσης.

Διαβάστε ακόμη: Συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Ιανουάριο

Μείωση του φόρου μεταβίβασης και άρση φοροαπαλλαγών
Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από την 1.1.2014 στο 3% (από 10%), πριμ φόρου σε φορολογούμενους σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων και οικονομική παροχή ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους πλοιοκτήτες από το επόμενο έτος έως και το 2016 προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Παρατείνεται επίσης ως τις 20 Δεκεμβρίου 2014 το καθεστώς απόσυρσης για τα παλαιά ΙΧ αυτοκίνητα που έληγε κανονικά στο τέλος του 2013.

Ειδικότερα για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων προβλέπεται, ότι το πρώτο κλιμάκιο στη φορολογία εισοδήματος που έχει συντελεστή 22% αυξάνεται από τα 25.000 ευρώ (εισόδημα) στα 37.500 ευρώ. Παράλληλα μειώνονται 40% οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις στα νησιά. Η διάταξη αυτή προβλέπεται να ισχύει έως και το 2015.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
– προωθείται ο συμψηφισμός φόρων και άλλων απαιτήσεων μεταξύ φορολογούμενων και του συνόλου του δημόσιου τομέα
– προβλέπεται ο προσδιορισμός με έμμεσες τεχνικές ελέγχου και των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων κάτι το οποίο ίσχυε ήδη για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ