«Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα!» στο Ντονέτσκ

«Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα!» στο Ντονέτσκ

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης από το Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη μέχρι αυτή τη στιγμή συγκέντρωση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Περισσότεροι από 3.000 πολίτες βρίσκονται στον δρόμο διαδηλώνοντας στην κεντρική πλατεία της πόλης, εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα του Λένιν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι διαδηλωτές, που πραγματοποιούν πορεία προς το Κυβερνείο της πόλης σε μια απόπειρα κατάληψής του, φωνάζουν πρωτοφανή συνθήματα, όπως «Δημοψήφισμα, δημοψήφισμα!», ζητώντας στην ουσία να έχουν και οι ίδιοι την τύχη της Κριμαίας και να μπορέσουν να ψηφίσουν εάν θα τεθούν υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου ή θα παραμείνουν υπό τη σφαίρα επιρροής του Κιέβου.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα και στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, όπου διαδηλωτές που τάσσονταν υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία ήρθαν στα χέρια με πλήθος Ουκρανών που επιθυμούν να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν.

Δείτε τι μεταδίδει απο το Ντονέτσκ ο Σωτήρης Δανέζης: 

Διαβάστε ακόμη: Ρωσικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην Κριμαία

Ο ηγέτης της ουκρανικής ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της νέας κυβέρνησης δύο εβδομάδες αφού συνέβαλε να αναδειχθεί στην εξουσία ηγούμενος διαδηλώσεων εναντίον του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι εθνικιστικές θέσεις του Γιάρος κάνουν μάλλον απίθανη τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Μαΐου, πάντως οι δηλώσεις του σηματοδοτούν το μεγεθυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην οργάνωσή του, τον Δεξιό Τομέα, και τις άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης που ανέτρεψαν μαζί τον Γιανουκόβιτς την 22η Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα, μιας οργάνωσης που φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παραστρατιωτικής ομάδας, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος παρότι καταζητείται από τις αρχές της Ρωσίας οι οποίες τον κατηγορούν για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών. Ο ίδιος επιτέθηκε αμέσως μετά στη νέα κυβέρνηση και τους ηγέτες των κομμάτων μαζί με τα οποία διαδήλωνε και η δική του παράταξη εναντίον του Γιανουκόβιτς. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έλλειψη επαγγελματισμού, οι κυβερνητικοί διορισμοί προκαλούν όλο και μεγαλύτερη κατάπληξη και υπάρχει μια βαθμιαία απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών» έναντι της νέας κυβέρνησης, υποστήριξε ο Γιάρος.

Διαβάστε ακόμη: Καζάνι που «βράζει» η Κριμαία

Ο Γιάρος είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, του σώματος που διοικεί τις υπηρεσίες ασφαλείας, στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, η οποία πήρε μορφή μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς με απόφαση της Βουλής. «Η κυβέρνηση πρέπει να εξαλείψει τη διαφθορά, πάνω απ’ όλα στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στο δικαστικό σώμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να μεταρρυθμίζει το σύστημα. Μόνο οι πράξεις, όχι τα λόγια, θα κάνουν την Ουκρανία ένα κράτος όπου ο κόσμος θα θέλει να ζήσει, όπου τους αυτονομιστές θα τους πετάμε έξω από κάθε πόλη», δήλωσε ο 42χρονος Γιάρος, ο οποίος καταφέρεται σε σκληρές εκφράσεις εναντίον της Ρωσίας, δηλώνει ότι το Κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας πρέπει να τεθούν εκτός νόμου.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο έχει επίσης πει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Ντονέτσκ δήλωσε πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα εδάφη της, αλλά το βασικό μας μέλημα είναι να αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση». Αστειευόμενος μάλιστα για τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου πως δεν υπάρχουν στρατεύματα της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά δυνάμεις αυτοάμυνας, ο Κλίτσκο είπε πως πρόκειται για «τουρίστες που ήρθαν από τη Ρωσία».

Δείτε ακόμη: Κριμαία: Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει

Ένταση στην Κριμαία
Ρωσικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφρουράς στη δυτική Κριμαία παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των συνοριοφρουρών. Ο εκπρόσωπος δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η βάση Τσερνομορσκόγε στη δυτική άκρη της Κριμαίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 6 το πρωί, ενώ πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 βάσεις της συνοριοφρουράς στην Κριμαία.

Ο ηγέτης του φιλο-ρωσικού περιφερειακού κοινοβουλίου στην Κριμαία δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι η περιοχή θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν από το τέλος του μήνα. «Η διαδικασία μετάβασης σε μια νέα νομική δομή είναι περίπλοκη. Αλλά υποθέτουμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Itar-Tass, ενώ υποσχέθηκε ακόμη σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.

Η ηγεσία της Κριμαίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Μόσχα έχει ήδη λάβει επίσημα μέτρα για την ενσωμάτωση της χερσονήσου, ωστόσο η νέα ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

Κριμαία: Φουλ ολοταχώς προς απόσχιση από την Ουκρανία

Το «μέτωπο» του Κυβερνο-πολέμου
Το ανώτατο σώμα ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το ίδιο αλλά και το εθνικό πρακτορείο Ειδήσεων έχουν πέσει θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, μια αγνώστων στοιχείων πηγή ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών (Denial of Service), που στόχο έχουν να γίνει αδύνατη την πρόσβαση σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο από τους προβλεπόμενους χρήστες.

«Υπήρξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση DoS στα δίκτυα επικοινωνιών του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, η οποία προφανώς αποσκοπούσε στην παρεμπόδιση των αντιδράσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας. Αναφέρεται επίσης ότι το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, Ukrinform έπεσε θύμα παρόμοιων επιθέσεων.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το τηλεπικοινωνιακό σύστημα της χώρας επλήγη από τέτοιου είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, μέσω εξοπλισμού που είχε εγκατασταθεί στην Κριμαία με στόχο την παρέμβαση στα κινητά τηλέφωνα μελών του κοινοβουλίου. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ορισμένες υπηρεσίες Ίντερνετ και τηλεφωνίας κόπηκαν αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο των αεροδρομίων και βασικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία.

Η κυβέρνηση πρόσταξε τα υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ιστοσελίδων τους από επιθέσεις και διέταξε τα όργανα επιβολής του νόμου να ξεκινήσουν έρευνες για την ανεύρεση «αποδεικτικών στοιχείων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υπευθύνων με σκοπό αυτοί να τιμωρηθούν».

Διαβάστε ακόμη: Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων

Rosatom: Ξεκινά πάλι τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας
Η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αφού το Κίεβο ήρε την απαγόρευση η οποία είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ό,τι αφορά την διέλευση του επικίνδυνου αυτού υλικού από το ουκρανικό έδαφος.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί την 28η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Rosatom ανέφερε ότι η απαγόρευση ήρθη την Πέμπτη και η πρώτη μεταφορά, με τρένο, πυρηνικού καυσίμου μέσω Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Rosatom είναι δεσμευμένη στην ασφαλή μεταφορά και απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων προς και από πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Εάν υπάρξουν περαιτέρω ζητήματα με τη σιδηροδρομική μεταφορά μέσω Ουκρανίας, θα εγγυηθούμε έγκαιρες παραδόσεις από αέρος», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Βλάντισλαβ Μποσκόφ.

Τις μεταφορές κάνει μια θυγατρική της Ροσατόμ, η TVEL. Ανάμεσα στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που έχουν συμβάσεις με τη Ροσατόμ για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου είναι οι σταθμοί Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Παξ στην Ουγγαρία, Ντουκόβανι και Τέμελιν στην Τσεχία και Μποχουνίτσε στη Σλοβακία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Φωτογραφία: EPA

Δείτε ακόμη: Το «Θέατρο του Παραλόγου»