Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων

Κερδισμένοι και χαμένοι των ρωσικών κυρώσεων

Όταν η διπλωματία για την ουκρανική κρίση μπλέκει στα «δίχτυα» της διεθνούς οικονομίας.

Το διεθνές διπλωματικό «παιχνίδι» γύρω από την Ουκρανία θυμίζει πια έντονα κάτι από το παιδικό παραμύθι με τον Πέτρο και το λύκο. Κυρώσεις προαναγγέλλονται. Αντίμετρα απειλούνται. Και γύρω-γύρω όλοι κάθονται σε διπλωματικά τραπέζια, παίζοντας ένα από τα πιο σκληρά γεωπολιτικά «πόκερ» της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.

Ανεξαρτήτως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο -διότι περί αυτού μιλάμε- το ερώτημα είναι ποιος θα τελικά θα κερδίσει εκτός από τη «μάχη», και τον «πόλεμο», στον οποίο βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν σίγουρα ξεκάθαροι νικητές και ηττημένοι.

Ο λόγος; «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!», κατά την προσφιλή πια ρήση, όπου οι μεγάλες οικονομίες είναι πλέον αλληλένδετες, με επιχειρηματικά συμφέροντα και μεγάλες επενδύσεις. Πιο τρανή απόδειξη αυτού αποτελεί εξάλλου η -δισ.τακτική, συγκριτικά και με τους Αμερικανούς- στάση των διχασμένων Ευρωπαίων έναντι του Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη: Στη στρατιωτικοπολιτική «σκακιέρα» της Κριμαίας

Ευρώπη
Σήμερα, η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των «28», μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές υπολογίζεται ότι είναι μάλιστα 11πλασιες από αυτές μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων.

Πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η ενέργεια: το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο το –για επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά- καλύπτει η Ρωσία. Και ο πιο σταθερός «πελάτης» της παραμένει η Γερμανία, σε επίπεδα τριπλάσια από τον Νο2, που είναι η Ιταλία.

Μοιραία, οι Γερμανοί επιχειρηματίες -ανάμεσά τους και οι 6.000 που δραστηριοποιούνται σήμερα στα ρωσικά εδάφη- ουδόλως ενθουσιάζονται την προοπτική επιβολής σοβαρών ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι.

Από τη Γερμανία, έως τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, οι μεγαλύτερες εταιρίες ενέργειες συμμετέχουν σε κοινοπραξίες μαζί με τον ρωσικό «κολοσσό» Gazprom. Η βρετανική πετρελαϊκή BP είναι πια μεγαλομέτοχος στη Νο2 κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft της Ρωσίας.

Δεν είναι όμως μόνον η ενέργεια το θέμα. Οι δύο μεγαλύτερες κρατικές ρωσικές τράπεζες, Sberbank και VTB, έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο Σίτι του Λονδίνου, μαζί με πλείστους όσους Ρώσους ολιγάρχες. Η γαλλικών συμφερόντων αυτοκινητοβιομηχανία Renault-Nissan βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη ρωσική AvtoVAZ. Η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων Metro έχει αναπτύξει εμπορική παρουσία στα ρωσικά εδάφη. Μέχρι και η δανέζικη Carlsberg λειτουργεί σήμερα δέκα μονάδες ζυθοποιίας στη Ρωσία, κατακτώντας έτσι το ουχί ευκαταφρόνητο «μερίδιο» του 39% στις εγχώριες πωλήσεις μπύρας.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: «Παραμένει μεγάλη η απόσταση μας με τον Ομπάμα»

ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι συναλλαγές με τη Ρωσία άγγιξαν τα 38,1 δισ. δολάρια το 2013. Έτσι πέρυσι, οι αμερικανικές εξαγωγές έφθασαν τα 11,26 δισ. δολάρια στην αγορά της Ρωσίας, ενώ οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων ήταν υπερδιπλάσιες, στα 26,96 δισ. δολάρια. Από αυτά, τα 19 δισ. δολάρια πήγαν σε made in Russia πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα.

Και μπορεί, σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα ποσά αυτά να μην κάνουν τη διαφορά: οι αμερικανικές εξαγωγές στη Ρωσία αντιστοιχούν μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Σημαίνουν όμως πολλά για δεκάδες αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς -από την Boeing και την ExxonMobil, έως τα McDonald’s, την Pepsi Co, την Cargill, τη Ford και την General Motors- που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και κινδυνεύουν να χάσουν εκατομμύρια δολάρια, σε περίπτωση που ενταθεί ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Κρεμλίνου.

Διαβάστε ακόμη: Μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας με φόντο την Κριμαία

ΡΩΣΙΑ
Όχι ότι η Μόσχα έχει λυμένα τα δικά της «χέρια». Περίπου το 50% των εξαγωγών της διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά -ποσοστό, που δεν έχει ακόμη τουλάχιστον εξισορροπηθεί με το ρωσικό «άνοιγμα» στην αχανή αγορά της Κίνας.

Κι όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, εάν η ψυχροπολεμική αυτή περίοδος στο διπλωματικό πεδίο εξελιχθεί σε έναν καθ’ όλα διεθνή εμπορικό πόλεμο, τότε σε μακροπρόθεσμα επίπεδο θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο εάν το Κρεμλίνο θα μπορεί να μιλά για νίκη.

«Η ζημία που θα υποστεί η Ρωσία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, από αυτή που θα έχει η Δύση», εκτιμά ο Κρίστιαν Σούλτς, οικονομολόγος στη γερμανική Berenberg Bank. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτή να αντέξει για πολύ χρόνο». Όμως, κι αυτό είναι πια κατά τι σχετικό.

«Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας φθάνουν το ένα δισ. ευρώ την ημέρα», υπογραμμίζει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ. «Κι αυτό είναι ένα ποσό που θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη, προτού προχωρήσει στη λήψη μέτρων».

«Δεν πρόκειται για απειλή, παρά για φιλική συμβουλή», υποστηρίζει με νόημα στο EurActive ο Ρώσος διπλωμάτης. «Όταν μιλάμε για εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, καλό θα είναι εξάλλου να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία αμφίδρομη πάντα σχέση».