Δημοψήφισμα: Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές εκπέμπουν SOS

Δημοψήφισμα: Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές εκπέμπουν SOS
Two women sit under switched off share price tickers and screens as the Athens Stock Exchange is shut after the Greek government imposed capital controls June 29, 2015. Greece closed its banks and imposed capital controls on Sunday to check the growing strains on its crippled financial system, bringing the prospect of being forced out of the euro into plain sight. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1I90T

Στόχος η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η αποφυγή ακραίων φαινομένων.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του επίμαχου δημοψηφίσματος που έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αστάθεια, παράγοντες της αγοράς αποτιμούν την κατάσταση και συνιστούν ψυχραιμία.  Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας ο ελληνικός λαός καλείται να ψηφίσει εντός της παραμονής της Ελλάδας ή της εξόδου της από τους κόλπους της Ευρώπης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής ITC Markets
«Είναι ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ θα μετατραπεί σε Ναι ή Όχι εντός της Ευρώπης» τονίζει ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής της ITC Markets στο Λονδίνο. Εστιάζει μάλιστα στην τεράστια κρίση ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις τράπεζες εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης, η οποία γίνεται σταδιακά κρίση βιωσιμότητας, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί θα μεταφραστούν στην πράξη σε μετατροπή των καταθέσεων σε κεφάλαια για τράπεζες, όπως συνέβη και με την περίπτωση της Κύπρου.

«Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι ψηφίζοντας ένα όχι η ζωή των Ελλήνων θα συνεχιστεί κανονικά. Φυσικά ούτε με το να επιλέξει ΝΑΙ σώζεται και λύνεται οριστικά το πρόβλημά του λαού, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχει ελπίδα. Η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πλήρως από τις χρηματαγορές και τα πολιτικά φόρα. Κανένας στην αγορά δεν ενδιαφέρεται για το αν θα χρεοκοπήσει τελικά η χώρα μας ή όχι. Ίσα ίσα το σενάριο χρεοκοπίας φαντάζει θετικό γεγονός, αφού η ΕΚΤ θα τονώσει τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, πλην της Ελλάδας, με το τύπωμα ενός τρισ ευρώ».

Ανδρέας Στεφανίδης, πρόεδρος ΟΕΣΥΝΕ
Για τις επιπτώσεις του αρνητικού οικονομικό-πολιτικού κλίματος στο ελληνικό επιχειρείν και δη στην νεοφυή επιχειρηματικότητα μιλά ο Ανδρέας Στεφανίδης, Πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή τη στιγμή δεν «κινείται φύλλο» στην αγορά και πως το κλίμα είναι εκρηκτικά δυσμενές για την νεανική επιχειρηματικότητα. Βασική του θέση είναι πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια βιώσιμη λύση και αυτή δεν είναι άλλη από το να παραμείνει η Ελλάδα στους κόλπους της Ευρώπης. «Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, αλλά και ούτε επιχειρηματικότητα η οποία είναι περιορισμένη εντός των εθνικών της συνόρων. Μόνο με την ανάπτυξη υγιών επιχειρήσεων η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση και αυτό πρέπει να το λάβουν όλοι υπόψη τους. Το θέμα είναι ότι και τα δύο μέρη πάσχουν από έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού οράματος και πως η χώρα οδηγείται σε διχασμό, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε».

Κωνσταντίνος Βέργος ,Καθηγητής Χρηματοοικονομικών , Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Την άποψη πως η Ελληνική κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν πέτυχε συμφωνία με τους πιστωτές ούτε την Κυριακή καθώς η γερμανική πλευρά επιμένει στη γνωστή αδιαπραγμάτευτη ‘ατζέντα’ την οποία έθεσαν υπό μορφή τελεσίγραφου 48 ωρών, εκφράζει ο Κωνσταντίνος Βέργος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ. Όπως αναφέρει ο κ. Βέργος, η πρόταση των ‘’Θεσμών’’, αν και βελτιωμένη έναντι παλαιότερων, δεν διασφαλίζει ανάπτυξη , που είναι και το ζητούμενο, ενώ μέτρα όπως επιβολή 100% προκαταβολής σε φόρους επιχειρήσεων, οδηγεί σε άμεσο κλείσιμο χιλιάδες παραγωγικές μονάδες. «Με το πέρας της διαπραγμάτευσης, οι Θεσμοί, μέσω ΕΚΤ, προέβησαν σε άκομψη, αν όχι εκδικητική, επιβολή πλαφόν ανάληψης σε Ελληνικές τράπεζες 60 ευρώ, που αποδυνάμωσε την ελληνική θέση δημιουργώντας οικονομική ασφυξία. Όμως, παρά την ασφυξία, η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα για την σύμβαση, φέρνει έναν ακόμη ‘’εταίρο’’ στην διαπραγμάτευση, τον Ελληνικό λαό, εξασθενώντας έτσι την δυναμική των Γερμανών και μετακινώντας το κέντρο βάρους. Το Δημοψήφισμα φαίνεται να αποδίδει καρπούς καθώς το ακολούθησαν οι νέες δηλώσεις Γιουνκέρ και Μερκελ, που ανοίγουν παράθυρο για καλυτέρους όρους διαπραγμάτευσης τόσο σε περίπτωση ΝΑΙ όσο και σε περίπτωση ΟΧΙ».

Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης
Εάν τελικώς διεξαχθεί, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα καταγραφεί στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία ως ένα από τα πλέον προσχηματικά, υποστηρίζει ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, Κώστας Λάβδας. «Με ασαφές ερώτημα πάνω σε κείμενα εργασίας, με ελάχιστες ημέρες για ενημέρωση των πολιτών και με προκλητικά από πολιτική άποψη ψηφοδέλτια με πρώτη επιλογή το «ΟΧΙ» που συμβαίνει να στηρίζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 44) απαγορεύει την προσφυγή σε δημοψήφισμα για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως προφανώς είναι οι συμφωνίες οικονομικής διάσωσης και τα μέτρα φορολόγησης και δαπανών. Εάν, από την άλλη πλευρά, το ζήτημα τίθεται – όπως τίθεται από την κυβέρνηση – ως «κρίσιμο εθνικό θέμα», αποκαλύπτεται ότι το υπόρρητο ερώτημα αναφέρεται πράγματι στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Λάβδας τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ ανησυχούν για το διαφαινόμενο αδιέξοδο και πως η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν εκείνη που έφτασε με τις κινήσεις της τη χώρα στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρώπη. «Μετά από τις σαφείς δηλώσεις (29/6) από τη Γαλλία, τη Γερμανία αλλά και τον πρόεδρο Γιουνκέρ, με δεδομένες και τις αποκαλύψεις για τα υπό διαμόρφωση κείμενα των διαπραγματεύσεων που δεν ήταν τα τελικά, είναι προφανές ότι ένα «ΟΧΙ» την Κυριακή θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες από οικονομική, πολιτική και γεωπολιτική άποψη. Θα είναι όμως τεράστιες και από άποψη Δημοκρατίας: αποδεσμευμένη από τους θεσμούς, τους κανόνες και τις νόρμες της εξελισσόμενης ευρωπαϊκής πορείας, η δημοκρατία στην Ελλάδα θα μαραζώσει και θα καταρρεύσει. Ένα ελληνικό καθεστώς εκτός Ευρώπης θα αναδείξει τα λιγότερο ελκυστικά στοιχεία της ελληνικής πολιτικής: ανορθολογισμό, λαϊκισμό και αυταρχισμό των δυο άκρων. Τα επόμενα βήματα δεν θα κρίνουν μόνον τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Θα κρίνουν και τη θέση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».