Ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο προανήγγειλε ο Μάριο Σεντένο

Ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο προανήγγειλε ο Μάριο Σεντένο
Mario Centeno, Portugal's Finance Minister and newly elected President of the Eurogroup, holds a news conference at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, December 4, 2017. REUTERS/Yves Herman

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβαβαίωσε ουσιαστικά τα σενάρια για έντονη παρουσία των θεσμών στην Ελλάδα ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) πριν την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε απολογιστική επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σχετικά με την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Επιμένοντας στη σύσταση αυτή το Eurogroup δίνει ουσιαστικά στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο μικρότερο των 14 ημερών ώστε να κλείσει τα προαπαιτούμενα που απομένουν ανοικτά, -τα οποία μάλιστα είναι πολλά, αφού από τα 88 οι γνωρίζοντες λένε ότι ελάχιστα έχουν προχωρήσει- και να υπάρξει αυτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SlA) με το κουαρτέτο που έρχεται στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

Όπως καθιστά σαφές ο Σεντένο στην επιστολή του, η επιτυχής ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης είναι απαράβατος όρος προκειμένου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Δηλαδή, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι Βρυξέλλες και τονίζει δοθείσης ευκαιρίας η Γερμανία, το κλείσιμο της αξιολόγησης (που φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στην σύναψη της τεχνικής συμφωνίας αλλά απαιτεί την ψήφιση και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί) είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη λήψη μέτρων σχετικά με το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σχετικά με το τελευταίο, την εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος, ο Σεντένο επισημαίνει ότι στο τελευταίο Eurogroup συζητήθηκε και η πρόταση της Κομισιόν για «ενισχυμένη εποπτεία».

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι «σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει διάδοχη συμφωνία (successor arrangement)», δηλαδή η έξοδος να είναι αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «καθαρή».

Σε ό,τι αφορά το χρέος ο Σεντένο σημειώνει ότι «η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Η επιστολή Σεντένο

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Σεντένο αναφέρει ότι οι θεσμοί ενημέρωσαν το Eurogroup σχετικά με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος και ανακοίνωσαν την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

«Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου» σημειώνει και προσθέτει ότι «πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Ο Έλληνας υπουργός, προσθέτει, «παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος».

«Συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να στηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχείς μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες τα χρόνια μετά το πρόγραμμα. Σημειώσαμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει μια διάδοχη συμφωνία (successor arrangement). Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου «ενισχυμένης επιτήρησης», όπως προτάθηκε από την Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

«Στη βάση μιας επιτυχημένης αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο για όλα τα στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» καταλήγει η επιστολή Σεντένο.

Δείτε ακόμη: Μαζικά πυρά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την επιστολή Σεντένο