Εκατομμυριούχος ο κάθε Νορβηγός πολίτης!

Εκατομμυριούχος ο κάθε Νορβηγός πολίτης!

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης παλεύουν να πληρώσουν τα χρέη τους. 

Θεωρητικά εκατομμυριούχος είναι πλέον κάθε Νορβηγός. Για την ακρίβεια ο καθένας δικαιούται ποσό άνω του ενός εκατ. σε νορβηγικές κορώνες, έστω και αν δεν μπορεί να το ξοδέψει.  Και αυτό γιατί, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας (GPFG) συγκεντρώνει πλέον κεφάλαια που αντιστοιχούν σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο νορβηγικές κορώνες για κάθε πολίτη της χώρας και αυτό το οφείλει στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και στη συνετή διαχείρισή του.

Συγκεκριμένα το ενεργητικό του ανέρχεται πλέον στα 5,11 τρισ. κορόνες (828,66 δισ. δολάρια) και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, Τόμας Σέβανγκ, είναι η πρώτη φορά που η αναλογία έφτασε το 1 εκατομμύριο κορόνες ανά Νορβηγό, καθώς ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 5.096.300 κατοίκους.

Το κρατικό ταμείο, ιδρύθηκε το 1990 και έχει καταφέρει να διαθέτει το 1% των μετοχών παγκοσμίως αλλά και ακίνητα και ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Νορβηγία μια εύρωστη οικονομικά χώρα. Το επενδυτικό Ταμείο αρχικά λειτουργούσε ως κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο για τους εργαζόμενους του Δημοσίου με κεφάλαια που δεν προέρχονταν από τη φορολογία των Νορβηγών αλλά από τα έσοδα που προσπορίζεται η Νορβηγία, έβδομη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου, από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα.

Στόχος του ταμείου ήταν να διασφαλίσει τις συντάξεις των Νορβηγών και την ευρύτερη ευημερία στη χώρα σε περιόδους δυσπραγίας. Σύμφωνα με τη Νορβηγίδα υπουργό Οικονομικών, Σιβ Γένσεν, η συνετή διαχείρισή του Ταμείου είχε σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπισθούν σθεναρά οι απρόβλεπτοι κραδασμοί στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η Νορβηγία τοποθετεί τα επενδυτικά της κεφάλαια στο εξωτερικό και οι κυβερνήσεις μπορούν να δαπανήσουν μόνο το 4% των πόρων του ετησίως στο εσωτερικό της χώρας, ποσοστό που υπερβαίνει ελάχιστα την ετήσια απόδοση των επενδύσεών του.
«Το κρατικό επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας έχει κατορθώσει να αποταμιεύσει χρήματα για το μέλλον ενώ πολλές άλλες χώρες δεν τα κατάφεραν» τονίζει ο Οστάιν Ντέρμουν, οικονομολόγος της DNB Markets. Τα κεφάλαιά του ταμείου αντιστοιχούν στο 183% του νορβηγικού ΑΕΠ όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2013 και αναμένεται πως θα αντιπροσωπεύει το 220% του ΑΕΠ γύρω στο 2030.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή του, το ταμείο έχει επικριθεί ότι αποθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται σε άλλες χώρες , ενώ πολλοί Νορβηγοί επαναπαύονται και αποφεύγουν να εργαστούν. Σύμφωνα, πάντα με τον Ντέρμουν, ένας στους πέντε Νορβηγούς λαμβάνει κάποιο είδος κοινωνικού επιδόματος αντί να εργάζεται. Η επίσημη ανεργία στη χώρα δεν υπερβαίνει, πάντως, το 3,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι τα κρατικά ταμεία πλούτου (Sovereign Wealth Funds), είδαν την περιουσία τους να εκτοξεύεται κατά 760 δισ. ευρώ το 2013, στα 5,38 τρισ. δολάρια από 4,62 τρισ. δολάρια το 2012.  Με βάση την τελική λίστα με τα μεγαλύτερα κρατικά ταμεία για το 2012, το νορβηγικό Governement Pension Fund Global καταλαμβάνει την πρώτη θέση με αξία 685,8 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούν το China Investment Corp. της Κίνας με 575 δισ. δολάρια, το Abu Dhabi Investment Authority των ΗΑΕ με 405 δισ. δολάρια, το Kuwait Investment Authority του Κουβέιτ με 322 δισ. δολάρια και το κινεζικό State Administration of Foreign Exchange με 300 δισ. δολάρια.