«Έκλεισαν» τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, μένουν οι εγγυήσεις

«Έκλεισαν» τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, μένουν οι εγγυήσεις
Newly appointed Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) attend a euro zone finance ministers meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout. REUTERS/Yves Herman - RTX1JDTE

Το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ στις διαπραγματεύσεις – Δεν συμφωνούν για τα μέτρα – «κάβα» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σε συμφωνία φέρεται ότι κατέληξαν κυβέρνηση και θεσμοί για το βασικό πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ με συμβιβασμό για τα «κόκκινα» δάνεια και το αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα το deal οδηγεί στο σφυρί όλα τα δάνεια από την Πρωτοχρονιά του 2018. Ο συμβιβασμός προβλέπει τυπικώς παράταση 18 μηνών για την πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για 3 χρόνια που ζητούσε η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο υποχώρησε κάτω από την τελευταία κόκκινη γραμμή των 9.090 ευρώ τελικά στα 8.900 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση όσον αφορά στις επιπλέον εγγυήσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι θεσμοί απορρίπτουν τις γενικές διατυπώσεις που προσέφερε η Αθήνα, ενώ επικρατεί προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου υιοθέτησαν πλήρως την απαίτηση του ΔΝΤ και ζήτησαν συγκεκριμένα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Φαίνεται ότι απαιτείται νομοθέτηση της λίστας των υπό αίρεση μέτρων με ένα πολύ μικρό περιθώριο ελαστικότητας που αφορά στα χαρακτηριστικά του μηχανισμού ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα.

Αυτό που έγινε σαφές τη Μ.Δευτέρα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του έξτρα πακέτου, αν τελικά συμφωνηθεί, θα αποτελείται από «αυτόματες» περικοπές δαπανών, δηλαδή από μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.