Εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Οι δηλώσεις Ντράγκι έπεισαν τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει την απόσυρση της στήριξης στην οικονομία.

Το ευρώ εκτινάχθηκε σήμερα σε υψηλό επίπεδο έτους, μετά την αλλαγή στη φρασεολογία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. Οι αναφορές που έκανε ο Ντράγκι στην ομιλία του (σ.σ.: για σταδιακή προσαρμογή των παραμέτρων της νομισματικής πολιτικής ) στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΚΤ στην Πορτογαλία, έπεισαν τους επενδυτές ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είναι έτοιμοι να αρχίσουν την απόσυρση της στήριξης στην οικονομία, η οποία κυριάρχησε στη νομισματική πολιτική για μία σχεδόν δεκαετία.

Οι αναφορές του Ντράγκι οδήγησαν τη Deutsche Bank να εγκαταλείψει τη θέση της για ενίσχυση του δολαρίου και να κάνει λόγο για το τέλος του ράλι του δολαρίου που ξεκίνησε το 2014. «Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι το ευρώ θα είναι πιθανότατα το βασικό όχημα, μέσω του οποίου θα γίνουν πιο σφιχτές οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνης», δήλωσε αναλυτής της γερμανικής τράπεζας σε σημερινό σημείωμα στους πελάτες της. «Βλέπουμε τώρα τους κινδύνους να μετακινούνται σε μία προσπάθεια ανοδικής διάσπασης του εύρους 1,05 έως 1,15 δολαρίων, εντός του οποίου κυμαίνεται το ευρώ επί πολλά χρόνια», σημείωσε ο αναλυτής, αναθεωρώντας την πρόβλεψή του για την ισοτιμία του ευρώ στο τέλος του έτους στα 1,16 από 1,03 δολάρια.

Το ευρώ ενισχύθηκε σήμερα το πρωί κατά 0,7% στα 1,1381 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη 1,4% που σημείωσε χθες, ενώ πριν από λίγο η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 1,1361 δολάρια. Η τελευταία αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την υγειοφαρμακευτική περίθαλψη συνέβαλε, επίσης, στην εξασθένηση του δολαρίου, υπονομεύοντας περαιτέρω την πίστη στις υποσχέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την προώθηση μέτρων στήριξης της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Τα βλέμματα θα είναι και πάλι στραμμένα στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, καθώς αναμένεται να μιλήσουν αρκετοί αξιωματούχοι της, μαζί με τους Διοικητές της Τράπεζας του Καναδά και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η εξασθένηση του δολαρίου ώθησε τη στερλίνα πάνω από τα 1,28 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου που η Τερέζα Μέι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.