Eλέγχει ή όχι το Facebook τα μέσα ενημέρωσης τελικά;

Eλέγχει ή όχι το Facebook τα μέσα ενημέρωσης τελικά;

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι - η Σέριλ Σάντμπεργκ, νούμερο δύο της εταιρείας,  λέει ρητά όχι.

της Βαλεντίνα Ζαρία

Όχι, το Facebook δεν προσπαθεί να σας κάνει πλύση εγκεφάλου – τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τη Σέριλ Σάντμπεργκ.

Μιλώντας σ’ ένα πάνελ στην Εβδομάδα Διαφήμισης της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, η διευθύντρια εταιρικών λειτουργιών της Facebook είπε ότι ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων «σίγουρα» δεν ελέγχει τον ειδησεογραφικό κύκλο.

«Κυκλοφορεί η θεωρία ότι ελέγχουμε τα νέα» δήλωσε η Σάντμπεργκ. «Δεν είμαστε μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης, δεν έχουμε συντακτική ομάδα που να αποφασίζει τι θα βρίσκεται στην πρώτη σελίδα. Οι αλγόριθμοί μας καθορίζουν το τι θα δείτε στην πρώτη σελίδα βάσει των επαφών που έχετε».

Η εξουσία που έχει η πλατφόρμα των κοινωνικών μέσων επί των συζητήσεων αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο όταν απέσυρε μια βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία ενός γυμνού κοριτσιού στο Βιετνάμ, το 1972, το οποίο προσπαθεί να απομακρυνθεί τρέχοντας από μια επίθεση των Αμερικανών με βόμβες ναπάλμ.

Η απόφαση για το «κατέβασμα» της φωτογραφίας ελήφθη βάσει των κανόνων της πλατφόρμας που απαγορεύουν το γυμνό. Όμως, πολλοί χρήστες σε όλο τον κόσμο θεώρησαν την κίνηση αυτή παρέμβαση εναντίον της ελευθερίας του λόγου.

Η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας έγραψε μια δημόσια επιστολή στη Facebook όπου σημείωνε: «Αυτό που κάνει η Facebook αποσύροντας φωτογραφίες αυτού του είδους, όποιες κι αν είναι οι προθέσεις της, είναι να διασκευάζει την κοινή μας ιστορία».

Η Σάντμπεργκ απάντησε στη Νορβηγίδα Πρωθυπουργό με δική της επιστολή, στην οποία ζήτησε συγνώμη για το λάθος και υποσχέθηκε να εξετάζει προσεκτικότερα την «αστυνόμευση» του περιεχομένου. «Ο έλεγχος εκατομμυρίων αναρτήσεων κάθε εβδομάδα είναι μια απαιτητική πρόκληση» έγραψε η Σάντμπεργκ. «Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μας είναι να τα πάμε καλύτερα. Έχουμε δεσμευθεί να αφουγκραζόμαστε την κοινότητα και να βελτιωνόμαστε. Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να γίνουμε καλύτεροι».

Το κοινωνικό δίκτυο έχει κατηγορηθεί και για τις παρεμβάσεις του στα trending θέματα ειδήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, εργαζόμενοι στην πλατφόρμα απέκρυπταν ειδήσεις που παρουσίαζαν ενδιαφέρον για συντηρητικούς αναγνώστες. Οι συντάκτες αυτοί, στη συνέχεια, απολύθηκαν.

Τέλος, η Facebook έχει κατηγορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο τα newsfeeds ενθαρρύνουν τους χρήστες να έρχονται σε επαφή με μια περιορισμένη γκάμα απόψεων. «Επειδή το Facebook είναι μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ακούνε μία μόνο άποψη σ’ αυτή» είπε η Σάντμπεργκ.

Νωρίτερα φέτος, η Wall Street Journal απέδειξε ότι το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου εξαρτάται από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. «Ερευνητές ανησυχούν ότι το κοινωνικό δίκτυο δημιουργεί ‘αίθουσες αντήχησης’, όπου οι χρήστες βλέπουν μοναχά αναρτήσεις από φίλους και ειδησεογραφικές πηγές που έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις με τους χρήστες» έγραψε η εφημερίδα.

Η Σάντμπεργκ δεν φαίνεται να συμφωνεί: «Αυτό που κάνει η Facebook είναι να σας δίνει τη δυνατότητα να ακούτε τις απόψεις περισσότερων ανθρώπων» δήλωσε, σημειώνοντας ότι πριν την έλευση των κοινωνικών μέσων οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε ένα πολύ μικρότερο δίκτυο ανθρώπων και μέσων ενημέρωσης.