Ελληνικό γάλα από…Πρώτο Χέρι

Ελληνικό γάλα από…Πρώτο Χέρι

Έξι αγελαδοτρόφοι από την Κοζάνη αποφάσισαν να διαθέσουν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων μέσω αυτόματων πωλητών.

Τη δημιουργία μιας πιο στενής σχέσης με τον τελικό καταναλωτή επιδιώκουν ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αναζητούν τρόπους περιορισμού των μεσαζόντων, καθώς και της οικονομικής εξάρτησής τους από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Μετά την επιτυχημένη επιχειρηματική πρωτοβουλία του ΘΕΣγάλα από τη Θεσσαλία, σειρά έχει το γάλα «Από Πρώτο Χέρι» που κερδίζει σταδιακά το δικό του κοινό.

Πρόκειται για την προσπάθεια έξι αγελαδοτρόφων από την Κοζάνη, οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων μέσω αυτόματων πωλητών, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να αγοράζουν το γάλα από τους τοπικούς παραγωγούς σε τιμές που δεν επέτρεπαν τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους μονάδων.

Η “παρθενική” εμφάνιση του δικτύου «Από Πρώτο Χέρι» έγινε το Δεκέμβριο του 2016 και ήδη μετρά σχεδόν τρεις μήνες ζωής, με την Ομάδα Αγελαδοτρόφων ΙΚΕ να έχει τοποθετήσει δύο ΑΤΜ γάλακτος – σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα – που έφτασαν στη χώρα μας από την Ελβετία.

Μέχρι στιγμής η επένδυση, που βασίζεται σε ίδια κεφάλαια, ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να τοποθετηθεί και τρίτο ΑΤΜ στην Κοζάνη, στην πλευρά της πόλης προς την έξοδο για Γρεβενά. Παράλληλα, ετοιμάζονται νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων αγελαδινό τυρί και γιαούρτι, που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, ενώ στόχος είναι να μεγαλώσει η ομάδα με την έλευση νέων κτηνοτρόφων που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα ενισχύσουν την παρουσία της «Από Πρώτο Χέρι» στην ελληνική αγορά.

Στις υπηρεσίες της βρίσκονται ήδη 600 αγελάδες που μπορούν να παράξουν ημερισίως έως και 4 τόνους φρέσκου γάλακτος, ποσότητα που επαρκεί για να τροφοδοτήσει έως και εφτά αυτόματους πωλητές γαλακτοκομικών προϊοντων.

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την εν λόγω πρωτοβουλία, αφού γνωρίζει ότι θα καταναλώσει φρέσκο και ποιοτικό γάλα μέσα σε 2 έως 4 ώρες από το άρμεγμα των αγελάδων, σε προσιτή τιμή ένα ευρώ/λίτρο, απολαμβάνοντας εκτός από την πλούσια γεύση και τα θρεπτικά συστατικά που αυτό εμπεριέχει. Σε περίπτωση δε που το γάλα δεν έχει διατεθεί στην αγορά, εντός τριών ημερών από την παστερίωση του, προσφέρεται σε ιδρύματα, πολιτική η οποία υπογραμμίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

Για τους πιστούς καταναλωτές υπάρχει μάλιστα και ειδική μέριμνα. Με τη χρήση προπληρωμένης κάρτας παρέχονται ειδικές εκπτώσεις στο τέλος κάθε μήνα, γεγονός που δίνει πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά νοικοκυριά που μειώνουν σταδιακά τα έξοδα για το οικογενειακό καλάθι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ομάδα του «Από Πρώτο Χέρι» βρίσκεται σε συζητήσεις με τοπικούς παραγωγούς για την αξιοποίηση αρωματικών φυτών και super foods, όπως ο κρόκος, που παράγονται στο νομό Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος που θα είναι επισκέψιμο από ιδιώτες, τουρίστες και σχολεία, αλλά και η συνεργασία με πανεπιστημιακές σχολές.