Έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά; Κανένα πρόβλημα!

Έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά; Κανένα πρόβλημα!

Τέσσερις τρόποι για να «υποκριθείτε» πως δεν σας λείπει αυτό το τόσο κρίσιμο στοιχείο για την προώθηση της καριέρας σας.

Ας υποθέσουμε ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση, ούτε σε σχέση με τη δουλειά σας, ούτε σε σχέση με την οικονομία της χώρας ή τις υπόλοιπες εξελίξεις. Κι όμως, η αυτοπεποίθηση είναι κρίσιμη για να προωθήσετε την καριέρα σας. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να μείνετε στο περιθώριο μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες και να νοιώσετε και πάλι καλά; Όχι. Απλώς, θα πρέπει να υποκριθείτε ότι έχετε αυτοπεποίθηση.

Ιδού λοιπόν τέσσερις τρόποι για να «μπλοφάρετε» ότι έχετε αυτοπεποίθηση:

1. Μην είστε ντροπαλός
«Η αυτοπεποίθηση σπάνια σημαίνει και ικανότητα», τονίζει ο Τομ Χέιζ, ιδιοκτήτης της εταιρείας μάρκετινγκ Riley Hayes. «Κάποιες φορές, οι πιο ικανοί άνθρωποι είναι αυτοί με τη λιγότερη αυτοπεποίθηση και οι πιο άνετοι είναι και οι λιγότερο ικανοί. Έρευνες όμως δείχνουν ότι υποσυνείδητα, οι άνθρωποι εμπιστεύονται όσους αποπνέουν έναν αέρα αυτοπεποίθησης, ανεξάρτητα απ’ το αν είναι οι κατάλληλοι για μια δουλειά. Παρά τις δυσκολίες, λοιπόν, προσπαθήστε να δείξετε λίγη αυτοπεποίθηση. Οι συνάδερφοί σας αυτόματα θα δουν σε σας ηγετικές ικανότητες.

2. Μελετήστε τι κάνουν οι ηγέτες
Ακόμα κι αν δεν νοιώθετε αυτοπεποίθηση, μπορείτε να αποκτήσετε τα κατάλληλα εργαλεία για να την αποπνέετε, προτείνει η Χάιντι Γκόλετζ, διευθύνουσα σύμβουλος της CareerBliss.com. «Έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους για να πάνε σε ένα συνέδριο όπου θα μιλήσουν ηγετικές μορφές στον τομέα τους, ή για να διαβάσουν τα πιο πρόσφατα βιβλία του κλάδου», σημειώνει.

3. Ή και όχι…
Το να κάνετε κάτι που σας αρέσει στον ελεύθερο χρόνο σας – μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι που δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά σας – μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αυτοπεποίθησή σας σε σχέση με την καριέρα σας, γράφει η Γκόλετζ. Δεν μας νοιάζει αν είστε διευθυντής πληροφορικής στη δουλειά σας – αν τα μαθήματα ζωγραφικής σας «ανεβάζουν», κάντε τα. Μετά, όταν επιστρέψετε στο γραφείο, θυμηθείτε την ώθηση στην αυτοπεποίθησή σας που σας έδωσε η αγαπημένη σας δραστηριότητα.

4. Εστιάστε τις προσπάθειές σας
Αν είστε εσωστρεφής, το να υποκριθείτε ότι έχετε αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι εξοντωτικό. Η σύμβουλος Ντόρι Κλαρκ συστήνει να ομαδοποιήσετε τη λίστα με τα καθήκοντά σας ώστε να μην έχετε κοινωνικές συναναστροφές όπου πρέπει να δείχνετε αυτοπεποίθηση κάθε μέρα. «Το να ομαδοποιώ τις δραστηριότητές μου μού επιτρέπει να εστιάζω, και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό όταν αλληλεπιδρώ με άλλους ανθρώπους», γράφει. Αν έχετε μια μέρα κενή από συναντήσεις, τότε θα είστε φρέσκος για την επόμενη φορά.

Διαβάστε ακόμη:

Έξι τρόποι να γίνετε ένας ονειρικός εργαζόμενος

Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα

Πέντε τρόποι για να οργανωθείτε στη δουλειά