Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα

Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα

Δείτε πως με το να αποτραβήξετε τη προσοχή σας από τις υποχρεώσεις του γραφείου θα σας κάνει πιο παραγωγικούς. 

Συγκέντρωση. Συγκέντρωση. Συγκέντρωση. Αυτή είναι η λέξη που μας «πιπιλάει» το μυαλό, από τα χρόνια του σχολείου μέχρι τη σημερινή μας εργασιακή θέση, αφού μόνο ο συγκεντρωμένος άνθρωπος μπορεί να πετύχει τους στόχους του.

Κι όμως, είχατε σκεφτεί ποτέ πως η αφηρημάδα μπορεί να είναι τελικά εξίσου αποδοτική;

Όσο πιο πολύ προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε ώστε να βρούμε τη λύση, τόσο πιο μακρινή φαίνεται η απάντηση – ενώ αντίθετα αν απασχολήσουμε το μυαλό μας με άλλα πράγματα η λύση μπορεί να έρθει χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Harvard, Shelley H. Carson.

Η Carson έπειτα από μελέτες είδε πως ο εγκέφαλος βρίσκει πιο εύκολα λύσεις , όταν δεν «πιέζεται» να το κάνει.
Δώστε, λοιπόν, στο μυαλό σας την κινητήρια δύναμη που χρειάζεται μέσα από τρεις διαδικασίες που σας αποσπούν τη προσοχή από τη δουλειά σας.

1. Δείτε φωτογραφίες από μικρά κατοικίδια
Τα μικρά γατάκια όχι μόνο μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, αλλά μπορούν να σας γεμίσουν ενέργεια αφού θα δείτε πως ξαφνικά θα νιώσετε πιο ορεξάτοι για εργασία. Ο Ιάπωνας ερευνητής Hiroshi Nittono ανακάλυψε ότι κοιτάζοντας χαριτωμένες φωτογραφίες των ζώων στο χώρο εργασίας υπάρχει άμεση επίδραση στην παραγωγικότητα.

2. Άσκηση
Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο έξυπνους και πιο ενεργητικούς. Στις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης πρέπει τώρα να προστεθεί η αύξηση της διανόησης σας.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα Robert Pozen, καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά οι έρευνες που έγιναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της επιβράδυνσης. Αυτό δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο χώρο εργασίας για εκείνους που αθλούνται.

3. Αυτοσυγκέντρωση
Το άγχος δεν είναι σύμμαχος της παραγωγικότητας, ίσα-ίσα θα λέγαμε αντίπαλός. Έπειτα από μια δύσκολη ημέρα προσπαθήστε να αυτοσυγκεντρωθείτε και να επεξεργαστείτε όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας που πέρασε. Τι σας θύμωσε, τι σας έκανε χαρούμενος και τι σας έμεινε εν τέλει; Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε την επόμενη φορά να χειριστείτε καλύτερα κάποια πράγματα.

Διαβάστε ακόμα:

Πως να γίνετε πιο δημιουργικοί μέσα σε 10 λεπτά!

Επτά εξαιρετικές ιδιότητες που ίσως να μην ξέρετε ότι έχετε