ΕΛΠΕ: Συμφωνία Δημοσίου-ομίλου Λάτση για πώληση του 50,1%

ΕΛΠΕ: Συμφωνία Δημοσίου-ομίλου Λάτση για πώληση του 50,1%

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για αξίες της τάξης των 5 με 6 δισ. ευρώ.

Σε συμφωνία για πώληση του 50,1 % των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων κατέληξαν οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το Δημόσιο και η PANEUROPEAN του ομίλου Λάτση όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα.

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η συμμετοχή του Δημοσίου και η PANEUROPEAN OIL AND INDUSTRIAL HOLDINGS S.A υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το 50,1 % είναι το ελάχιστο προς πώληση ποσοστό, και κατανέμεται ως εξής: 20% από την συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ που είναι σήμερα 35 % και 30,1% από την συμμετοχή της PANEUROPEAN.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι δύο υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα παραμείνουν με ποσοστό από 15 % στην εταιρία, ο πλειοψηφών μέτοχος θα έχει το 50,1 % και το υπόλοιπο είναι το ποσοστό που ελέγχουν θεσμικοί επενδυτές και μικρομέτοχοι.

Με δεδομένα τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ (EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ) και τα ρεκόρ στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαιοειδών, αλλά και κυρίως τις συμμαχίες που έχει κάνει με τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Edison στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για αξίες της τάξης των 5 με 6 δισ. ευρώ.

Η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ (www.hradf.com).