ΕΛΣΤΑΤ: Στο -1,1% ο πληθωρισμός

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -1,1% ο πληθωρισμός

«Βουτιά» έκαναν οι τιμές τον Φεβρουάριο, ενώ ακρίβυναν το ρεύμα και τα τσιγάρα.

Το αρνητικό του πρόσημο διατήρησε και το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός , λόγω της πτώσης των ενοικίων, των τιμών των ΙΧ, των ασφαλίστρων, των καυσίμων, των διδάκτρων, αλλά και των χειμερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρατηρήθηκε αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και των τιμών στα τσιγάρα.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου με τον αντίστοιχο του ίδιου μήνα πέρυσι προκύπτει μείωση 1,1%, έναντι αύξησης 0,1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση πέρυσι.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014 παρουσίασε μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 1,6% αντίστοιχα.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2013 – Φεβρουαρίου 2014 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013 παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι αύξησης 1,2%, που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Διαβάστε ακόμη: ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου κατά 13,1%

Ο αποπληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από τις μειώσεις, σε ετήσια βάση, των περισσότερων κλαδικών δεικτών τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα:

4,1% σε Άλλα αγαθά και υπηρεσίες

3,9% στην Εκπαίδευση

3,4% στις Μεταφορές

2,9% σε Ένδυση και υπόδηση

2,9% σε Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες

2,7% σε Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια

2,2% στην Στέγαση

1,3% σε Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

0,2% σε Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές σε άλλες κατηγορίες:

2,0% στα Αλκοολούχα ποτά και τον καπνό

1,7% στην Υγεία

Διαβάστε ακόμη: Νέα αύξηση της ανεργίας καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ