Εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά

Εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό κενό και τα «προαπαιτούμενα».

Τα κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα και αύριο αναμένεται να έχουν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, αλλά και τον καθορισμό των τελικών ενεργειών σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup της Πέμπτης, και πρόσθεσε, «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο». Ακόμη ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους.

Πηγές των Βρυξελλών, ωστόσο, διεμήνυαν μετά το Eurogroup πως η απόφαση θα ληφθεί το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο πριν λάβουμε αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αυτήν την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου. Η επιλογή της Γερμανίδας καγκελάριου να συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σημαντική, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει πως η Μέρκελ θα ταχθεί εκ νέου στο πλευρό της ελληνικής προσπάθειας με δηλώσεις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στη Γερμανία καθώς θα μιλήσει το ερχόμενο Σάββατο στο συνέδριο «Συνάντηση Ηγετών για την Οικονομία» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Διαβάστε ακόμη: «Ζητείται πρόοδος» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Στη συνάντηση των δύο ηγετών ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τη μη λήψη νέων μέτρων λιτότητας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ θα διερευνήσει και τις περαιτέρω προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης που αναμένεται να προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ CDU και SPD.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά», με πρώτο το δημοσιονομικό κενό και τον προüπολογισμό του 2014, την τελική συμφωνία για την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, τα διαρθρωτικά ζητήματα της απελευθέρωσης των προïόντων και των υπηρεσιών, αλλά και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη: Ιρλανδία και Ισπανία «κουνούν το μαντήλι» στην τρόικα