Ένα e-shop δίχως καθόλου γλουτένη

Ένα e-shop δίχως καθόλου γλουτένη

Ο Ιορδάνης Νοταράς, ιδρυτής του πρώτου eshop στην Ελλάδα που διαθέτει αποκλειστικά προϊόντα δίχως γλουτένη, μιλά στο FortuneGreece.com.

Το ένα θέμα είναι να ψάχνεις συγκεκριμένα προϊόντα όχι γιατί το έχεις ανάγκη, αλλά γιατί θέλεις, φερ’ ειπείν να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Από επιλογή. Το άλλο θέμα είναι να έχεις πρόβλημα. Σοβαρό πρόβλημα. Κι αν πρέπει να βρεις συγκεκριμένα προϊόντα (αναλώσιμα) που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση; Αυτό στην αρχή μοιάζει παιχνιδάκι… Άλλωστε, τα προϊόντα έχουν ετικέτες κι εμείς ξέρουμε να διαβάζουμε. Το παιχνιδάκι, ωστόσο, αποδεικνύεται, ήδη τα πρώτα λεπτά μπροστά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ σε εφιάλτη… Ψωνίσατε ποτέ για άνθρωπο που μπορεί να έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα Β; Που απαγορεύεται να φάει οτιδήποτε έχει αλάτι, λιπαρά, συντηρητικά; Μπορεί και να διαβάζατε τις ετικέτες ακόμα…

Αυτός είναι ο ένας λόγος που βρίσκω το εγχείρημα του 45χρονου Ισαάκ Φάις και του 46χρονου Ιορδάνη Νοταρά τόσο εκπληκτικό. Ο άλλος λόγος είναι ότι το e-shop τους, το www.get-glutenfree.com,  που φέρνει στην πόρτα μας αποκλειστικά προϊόντα δίχως γλουτένη, είναι πρωτοποριακό και μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Τις ερωτήσεις μας απαντά ο Ιορδάνης Νοταράς.

Διαβάστε ακόμη: Πες μου γιατρέ μου τι είναι η γλουτένη;

Πως σας ήρθε η ιδέα να κάνετε ένα e-shop με τόσο εξειδικευμένο θέμα; Είχατε κάποια σχέση με το θέμα «γλουτένη» ή ήταν μια καθαρά εμπορική προσέγγιση;
Προερχόμαστε από το χώρο των τροφίμων και μέσα από αυτή τη σχέση προέκυψε το ενδιαφέρον μας για τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ξεκινήσαμε, μάλλον, διστακτικά  φέρνοντας κάποια προϊόντα και οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος στην Ελλάδα αποκλειστικά με τρόφιμα gluten free.

Τι σας έπεισε ότι κάτι τέτοιο θα έβρισκε ανταπόκριση στην Ελλάδα;
Μέσα από συζητήσεις που κάναμε με μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης και του συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη», διακρίναμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος, όπου θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι που αναζητούν διατροφή χωρίς γλουτένη να βρίσκουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τιμές και υπηρεσίες αντίστοιχες άλλων e-shops του εξωτερικού. Αυτό λοιπόν το χώρο ήρθαμε να καλύψουμε εμείς με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Και βρήκατε την ανταπόκριση που περιμένατε;
Το www.get-glutenfree.com ξεκίνησε την πορεία του τον περασμένο Αύγουστο. Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Η πρωτοπόρος αυτή προσπάθεια βρίσκει εξαιρετικά θερμή υποστήριξη, τόσο ανάμεσα στους πάσχοντες όσο και ανάμεσα στις εταιρείες που συνεργαζόμαστε. Ο δρόμος όμως ακόμα είναι μακρύς και το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.

Τι κεφάλαιο χρειάστηκε να διαθέσετε για να κάνετε αυτό το e-shop πραγματικότητα;
Στον χώρο της διατροφής χωρίς γλουτένη δεν μπήκαμε ευκαιριακά και η σχέση μας με την αγορά και τους πελάτες μας επίσης δεν είναι ευκαιριακή. Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να επενδύσουμε το αναγκαίο κεφάλαιο που χρειάζεται για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα

Από που φέρνετε τα προϊόντα σας επί το πλείστον;
Σχεδόν όλα τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ελλάδα είναι εισαγωγής. Προέρχονται  από διάφορα μέρη του κόσμου και αυτή είναι η αγορά που κι εμείς αναζητούμε τα προϊόντα μας. Είμαστε, όμως, πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε και την προσπάθεια μιας ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των gluten free, και πρόθεσή μας είναι να φιλοξενήσουμε κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται ή θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στο χώρο αυτό.

Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα δίχως γλουτένη;
Υπάρχουν. Ωστόσο, δεν έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα πολλές ελληνικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα gluten free. Πιστεύουμε, όμως, και ελπίζουμε ότι στο μέλλον περισσότερες ελληνικές εταιρείες θα ασχοληθούν με την παραγωγή προϊόντων gluten free.

Ποιό είναι το πιο ευπώλητο προϊόν του e-shop σας και γιατί κατά την γνώμη σας;
Ό,τι αποτελεί νέα άφιξη ή νέα γεύση. Για αυτό προσπαθούμε διαρκώς να φέρνουμε καινούργια προϊόντα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να εμπλουτίζουμε με νέες γεύσεις την καθημερινή διατροφή των ανθρώπων που αναζητούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Αυτή μας, λοιπόν, την προσπάθεια βλέπουμε ότι την επιβραβεύουν και οι πελάτες μας μέσα από τις επιλογές τους.

Αληθεύει πως πολλά (τα περισσότερα) προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να αυξάνουν το βάρος;
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν αντίστοιχη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με τα συμβατικά. Ως προς την περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν απαντάται σε υψηλότερα ποσοστά απ’ ότι στα συμβατικά. Γενικά, λοιπόν, η αύξηση του βάρους δεν είναι αποτέλεσμα της ποιότητας της τροφής, αλλά μάλλον της ποσότητας. Η κατάχρηση των ποσοτήτων παχαίνει, όπως γίνεται και με τα συμβατικά τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: Ωμός, όμορφος και υγιής