Ένας χρόνος ΜΙΤ Enterprise Forum Greece

Ένας χρόνος ΜΙΤ Enterprise Forum Greece

Όλα όσα έγιναν στο ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece.

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του στην Ελλάδα, διοργάνωσε το ολοήμερο συνέδριο StartSmart Greece. Στόχος του συνεδρίου ήταν να εμπνεύσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην ανάπτυξής της. Οι ομιλίες και τα διαδραστικά εργαστήρια επικεντρώθηκαν στα εμπειρικά διδάγματα, τις συνιστώμενες μεθοδολογίες δράσης καθώς και σε άλλα συστατικά, καθοριστικά της επιδιωκόμενης επιτυχίας.

Την έναρξη έκανε ο Ηλίας Μωυσής, Αντιπρόεδρος του MITEF Greece και συντονιστής του συνεδρίου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας του συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα. Μέσα από τις 5 παρουσιάσεις σημαντικών ομιλητών σχετικά με τις προοπτικές που δημιουργούνται, την ανάλυση αξιόλογων case studies, και τις ανοιχτές συζητήσεις, πάνω από 200 συμμετέχοντες διερεύνησαν τις παγκόσμιες εξελίξεις στην τεχνολογία, τις σύγχρονες προκλήσεις, και τις κυρίαρχες στρατηγικές εγκαθίδρυσης, ανάπτυξης και προώθησης της επιχείρησής τους. Μάλιστα 3 Ελληνικές startups (ProtATonce, econais και Respi) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό το αντικείμενο έρευνας και ανάπτυξης στο οποίο δραστηριοποιούνται, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εξελίσσουν. Επιπλέον 13 ανερχόμενες επιχειρήσεις (CareAcross, econais, eventora, Fasmatech, Ontheroad vehicle support, isMOOD, mist.io, ProtATonce, Respi, Rocketgraph, Owiwi, Sensorflare, και Zoottle) έλαβαν μέρος στην έκθεση, που λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να προσελκύσουν συνεργάτες και να δικτυωθούν με τους επενδυτές και την τεχνολογική κοινότητα γενικότερα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, που ανέλυσαν διεξοδικά ζητήματα όπως: α) Στρατηγικές για τη σύσταση ενός αποτελεσματικού Διοικητικού Συμβουλίου ή Συμβουλευτικής Επιτροπής, β) Σύσταση εταιρίας και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, γ) Από το Εργαστήριο στην Αγορά, και δ) Παγκόσμιες τάσεις στην τεχνολογία.

Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν ομιλητές με σημαντική διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα: η Μαρίνα Χατσοπούλου, CEO Windystreet και Angel Investor, ο Anmol Madan, CoFounder και CEO Ginger.io, η Hind Hobeika, Founder, Instabeat, Hussein Kanji, Founding Partner, Hoxton Ventures, ο Alex Karys, CEO Genesis Inc., o Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος, Partner, POTAMITISVEKRIS Law, η Αλεξία Τζούνη, Associate POTAMITISVEKRIS Law, η Antoinette Matthews, Executive Director MITEF, και η Marcy Rizzo, Senior Content Producer, MIT Technology Review.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοίνωσε το νέο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, το MITEF Greece Startup Competition, ο οποίος απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες και ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει τα πρότυπα και τις πρακτικές αντίστοιχων διαγωνισμών, που πραγματοποιεί το MIT Enterprise Forum στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, και στοχεύει να εντοπίσει και να αναδείξει νέες επιχειρηματικές ομάδες στον τομέα της τεχνολογίας που έχουν την δυναμική να δραστηριοποιηθούν στην παγκόσμια αγορά. Τελικός στόχος του είναι η ανάδειξη και βράβευση ταλαντούχων και φιλόδοξων ελληνικών ομάδων και η προβολή τους  διεθνώς μέσα από το δίκτυο του MIT Enterprise Forum και το MIT Technology Review. Οι εγγραφές στο διαγωνισμό ξεκινούν στις 17 Νοεμβρίου, 2014  και λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, 2014 ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν ήδη περισσότερες πληροφορίες μέσα από τον ακόλουθο ιστότοπο  www.mitefcompetition.org/greece.

Την προσπάθεια του MIT Enterprise Forumστην Ελλάδα καθώς και την πραγματοποίηση του συνεδρίου υποστήριξαν δωρητές, χορηγοί και στρατηγικοί συνεργάτες καθώς και χορηγοί επικοινωνίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ως Ιδρυτικός Δωρητής του οργανισμού.  Χορηγοί του οργανισμού είναι επίσης το COSTA NAVARINO, το Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Χορηγός φιλοξενίας είναι το Athenaeum Intercontinental Hotel. Στρατηγικοί συνεργάτες στις προσπάθειες του οργανισμού είναι οι εταιρίες POTAMITISVEKRIS, ΕΥ και HayGroup. Διεθνής χορηγός επικοινωνίας του MITEF Greece είναι το ΜΙΤ Technology Review. Τοπικοί χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν οι ακόλουθοι: BusinessNews.gr, DirectionBusinessNetwork, Η Καθημερινή, StartUpper.gr, emea.gr και epixeiro.gr. Τέλος, ο νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός Mindspace, NTUA Entrepreneurship Club συμμετείχε ως υποστηρικτής του συνεδρίου.