Ένας επιχειρηματίας στο τιμόνι του Πακιστάν

Ένας επιχειρηματίας στο τιμόνι του Πακιστάν

Νέος πρόεδρος του Πακιστάν εξελέγη σήμερα ο επιχειρηματίας Μαμνούν Χουσάιν.

Νέο πρόεδρο του Πακιστάν ανέδειξε η ψηφοφορία βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας.  Ο επιχειρηματίας Μαμνούν Χουσάιν, υποψήφιος του Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML-N), εξελέγη πρόεδρος με σχετική ευκολία, λαμβάνοντας, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περισσότερες από 400 από τις 674 ψήφους.

Ο Χουσάιν -που διατηρεί χαμηλό προφίλ- θα διαδεχθεί στην προεδρία της μουσουλμανικής αυτής χώρας των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, τον Άσιφ Αλί Ζαρντάρι, η θητεία του οποίου λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο επιχειρηματίας στον τομεά της υφαντουργίας και πρώην πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πρωτεύουσας, Καράτσι, είναι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση του μόλις αναλάβει την προεδρία.

«Κληρώνει» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου προβλεπόταν αρχικά να γίνει στις 6 Αυγούστου, αλλά έγινε σήμερα έπειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία επικρίθηκε από το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) του προέδρου Ζαρντάρι, το οποίο πέρασε στην αντιπολίτευση μετά την ήττα του στις βουλευτικές του Μαΐου, τις οποίες κέρδισε ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Ναουάζ Σαρίφ.

Σε αντίδραση στην απόφαση αυτή της δικαιοσύνης, το PPP, ο κύριος σχηματισμός σήμερα της αντιπολίτευσης, απείχε από την ψηφοφορία αυτή, την οποία ωστόσο δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει.

Μετά την αποχή αυτή, την παραίτηση ορισμένων υποψηφίων και την απόρριψη άλλων υποψηφιοτήτων, είχαν απομείνει μόνον δύο υποψήφιοι για την προεδρία: ο Χουσάιν, επιχειρηματίας στον τομέα της υφαντουργίας, ο οποίος είχε διατελέσει για μικρό χρονικό διάστημα κυβερνήτης της επαρχίας Σιντ το 1999 και ο Ουατζιχουντίν Άχμεντ, ένας πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που έχει συνταξιοδοτηθεί, ο οποίος ήταν υποψήφιος του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI), του κόμματος του πρώην αστέρα του κρίκετ Ιμράν Χαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ