«Κληρώνει» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

«Κληρώνει» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πώς η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Λέτα στο Καναβάτσο.

Αύριο ή μεθαύριο αναμένεται τελικά η ετυμηγορία του ιταλικού Αρείου Πάγου σχετικά με τις κατηγορίες της απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ανώτατοι δικαστές της χώρας πρόκειται να αρχίσουν να εξετάζουν σήμερα την υπόθεση, αλλά, λόγω του πολυσύνθετου χαρακτήρα της, δεν θεωρείται πιθανό να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους πριν από αύριο το απόγευμα.  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν ο Καβαλιέρε θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης, με τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης, μία απόφαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπερλουσκόνι θα εμφανιστεί ενώπιον πέντε δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου θα κάνει την τελευταία αγόρευσή του ώστε να αποφύγει τη φυλάκιση ενός έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την υπόθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε από το εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία παραγράφονται) και σε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Χθες το απόγευμα, μέλη του «μοβ κινήματος» που εναντιώνεται εδώ και χρόνια στην πολιτική του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πραγματοποίησαν συμβολική διαδήλωση έξω από το ‘Αρειο Πάγο της Ρώμης με την οποία ζήτησαν «να κριθεί ανεπηρέαστα και αμερόληπτα ο Καβαλιέρε, όπως όλοι οι άλλοι Ιταλοί πολίτες».

Σ. Μπερλουσκόνι: «Αν καταδικαστώ προτιμώ να μπω φυλακή»

Η πιθανή φυλάκιση του Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που πιθανώς θα έχει αντίκτυπο και στις λοιπές χώρες του ευρώ. Εάν καταδικαστεί, ο Μπερλουσκόνι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του στο κοινοβούλιο, κάτι που θέτει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του κόμματός του.

Ελλάδα – Ιταλία συμμαχία

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ωστόσο, μπορεί να βρεθεί η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, αφού πολλά μέλη του κόμματός του που έχουν ήδη δυσανασχετήσει εξαιτίας της συνεργασίας με τον «παλιό τους εχθρό», ίσως αρνηθούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση εφόσον ο Μπερλουσκόνι βρεθεί ένοχος και καταδικαστεί, αναφέρει το πρακτορείο.