Ενεργειακός κόμβος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ενεργειακός κόμβος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Διακήρυξη των τριών χωρών για ηλεκτρική διασύνδεση τους με υποβρύχιο καλώδιο.

Την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών, θα δηλώσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί με κοινή διακήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης εργασίας, αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.

Το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνάντηση θα μετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom.

Διαβάστε: Τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας στο μάτι των Αμερικανών

Αναμένεται να υπογραφεί επίσης Μνημόνιο Κατανόησης από τους τρεις υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο.