ΕΝΦΙΑ: Ακόμα ένας κακοσχεδιασμένος φόρος

ΕΝΦΙΑ: Ακόμα ένας κακοσχεδιασμένος φόρος

Τι αλλάζει για τον φόρο και για ποιους μετά την επαναφορά των περσινών τιμών για ακίνητα σε 4.000 οικισμούς. 

Ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η υπερφορολόγηση λόγω λάθος υπολογισμών. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε χθες στη Βουλή τις αδικίες και τα σφάλματα που προέκυψαν από την πρώτη εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ: «Είναι ένας φόρος που δεν βασίζεται στην ικανότητα να πληρώσεις, δηλαδή στο εισόδημά σου. Βασίζεται μόνο στο τι έχεις, όχι στο τι εισόδημα έχεις. Εκεί πρέπει να το προσέξουμε», είπε.

Τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση πολλών φορέων. Άμεση διόρθωση των κατάφωρων αδικιών ζήτησαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η πανελλήνια ομοσπονδία των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι «ο ΕΝΦΙΑ εξελίσσεται σε νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ».

Αλλαγές από το ΥΠΟΙΚ
Έτσι, μετά και από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε ότι στους οικισμούς – περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικών τιμών (περίπου 4.000) ο φόρος θα υπολογιστεί με τις περυσινές τιμές.

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο:
– θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε 4.000 οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

– ειδικά για το 2014, η φορολογητέα αξία των οικοπέδων στις περιοχές αυτές θα μειωθεί στο ίδιο ύψος που η εφορία είχε ορίσει την φορολογητέα αξία το 2013.

– οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να σπεύσουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση , αλλά να περιμένουν να δουν μήπως προλάβει να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων, πριν την διορία πληρωμής της 29ης Αυγούστου.

Πλέον η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αφού εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση εκατοντάδων χιλιάδων σημειωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις περυσινές τιμές στους 4.000 οικισμούς όπου προέκυψε το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι οικισμοί αυτοί δεν βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικών τιμών.

Ωστόσο η δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα υπερφορολόγησης, αυτή τη φορά για τα ακίνητα του λεκανοπεδίου.  Συγκεκριμένα, εφόσον εφαρμοσθούν οι περυσινές τιμές θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος για όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται στην περιφέρεια, αντίθετα όμως θα αυξηθεί ο φόρος για τα οικόπεδα της Αττικής. Και αυτό διότι οι τιμές για τα οικόπεδα στον νομό Αττικής (είχαν δημιουργηθεί μόνο για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας) είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων πρότειναν χθες να μετατεθεί κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης, δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα αύξησης των δόσεων, με την τελευταία να καταβάλλεται πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Το ερώτημα που προκύπτει, πλέον, είναι αν μετά τις προσαρμογές που προανήγγειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών, υπό την ασφυκτική πίεση του κύματος αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ενημερωτικών σημειωμάτων, θα εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί.

«Εντός της ημέρας θα δοθεί λύση με τον ΕΝΦΙΑ»
Μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Εντός της ημέρας θα δοθεί λύση στο θέμα» τόνισε.

Αναφερόμενη στα λάθη που έγιναν στον υπολογισμό του Ειδικού Φόρου Ακινήτων, έριξε την ευθύνη σε μία αλυσίδα ανθρώπων και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο: «…το λάθος έγινε σε μια αλυσίδα ανθρώπων. Κάποιος έκανε το λάθος, κάποιος δεν επαλήθευσε, κτλ» σημείωσε.

Η κ.Βούλτεψη αναγνώρισε ότι οι φόροι που έχουν επιβληθεί στους πολίτες είναι υπερβολικοί και τους χαρακτήρισε «έκτακτους» κάνοντας επιπλέον λόγο για προσωρινότητά τους. «Όλα αυτά που γίνονται στη χώρα, γίνονται λόγω έκτακτων συνθηκών.

Η βαριά αυτή φορολογία είναι σε δρόμο εξόδου, είναι έκτακτη και θα σταματήσει. Διαπραγματευόμαστε για το χρέος, το οποίο και επίσημα κηρύσσεται βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: 

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε ο Γκ. Χαρδούβελης

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ