Έντεκα δισ. δολάρια κόστισε στον Μπάφετ η «βουτιά» των αγορών

Έντεκα δισ. δολάρια κόστισε στον Μπάφετ η «βουτιά» των αγορών

Ούτε ο ... μετρ των επενδύσεων δεν κατάφερε να γλυτώσει από το sell off στις διεθνείς αγορές.

Η ασφαλιστική εταιρεία Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ φαίνεται πως έχασε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία, κατά τη διάρκεια της χειρότερης «βουτιάς» των διεθνών αγορών των τελευταίων ετών, η οποία διήρκησε από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου.

Το ποσό των 11,2 δισεκατομμυρίων αντιστοιχεί σε πτώση 10,3% όμως υπάρχουν και καλά νέα για τον Γουόρεν Μπάφετ: οι επιδόσεις της επενδυτικής του ομάδας δεν είναι πολύ χειρότερες από όλους τους άλλους. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης S & P 500 υποχώρησε 10,1%.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του Μπάφετ τα τελευταία χρόνια υποχώρησε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάρρευσης της αγοράς. Οι μετοχές της IBM έπεσαν κατά σχεδόν 17%. Η μετοχή της μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας βρίσκεται 24% κάτω και η πιο πρόσφατη επένδυση του Μπάφετ- η αγορά του 10% των μετοχών της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Phillips-βρίσκεται 5,5% κάτω.

Φυσικά, υπάρχουν μερικά σημεία που χρήζουν προσοχής. Ο Μπάφετ και η Berkshire δεν έχασαν πραγματικά 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι απώλειες αυτές είναι σχηματικές. Η Berkshire δεν θα έχει υποστεί καμία πραγματική ζημία, εκτός και αν πουλήσει τις θέσεις της κατά την υποχώρηση της αγοράς-πράγμα απίθανο.