Έντονη κινητικότητα στο κλάδο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Έντονη κινητικότητα στο κλάδο της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας
Photo:

Η Novartis ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την ογκολογική μονάδα της βρετανικής GlaxoSmithKline PLC έναντι 14,5 δισ. ευρώ.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis AG ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι θα αγοράσει την ογκολογική μονάδα της βρετανικής GlaxoSmithKline PLC έναντι 14,5 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει τα αντικαρκινικά προϊόντα της GSK έναντι 14,5 δισ. δολαρίων, ενώ θα εκχωρήσει στην GSK τα εμβόλιά της , εκτός από το αντιγριπικό, έναντι του ποσού των 7,1 δισ. δολαρίων συν τα δικαιώματα χρήσης.

Σε μία άλλη ανακοίνωσή της, η Novartis ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εκχωρήσει τη δραστηριότητά της για τη θεραπεία ζώων στην Eli Lilly έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.

Οι αποφάσεις, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι το αποτέλεσμα μίας ευρέως αναμενόμενης αναθεώρησης της λειτουργίας της εταιρείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλός της Τζο Χιμένεθ δήλωσε ότι οι αλλαγές θα επικεντρώσουν την εταιρεία σε καινοτόμες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Βελτιώνουν επίσης την οικονομική ισχύ μας και αναμένεται να ενισχύουν τους ρυθμούς ανάπτυξής μας και τα περιθώρια άμεσα», δήλωσε.

Οι συμφωνίες σηματοδοτούν επίσης μία μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση και για την GSK, η οποία πρόκειται να επιστρέψει 4 δισ. στερλίνες στις μετόχους της μετά τις αλλαγές.

Η GSK θα είναι επικεφαλής στη διοίκηση μίας μελλοντικής κοινής επιχείρησης με τη Novartis για την υγεία των καταναλωτών, αλλά θα αποποιηθεί στην πραγματικότητα των φιλοδοξιών της να είναι στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τα ογκολογικά προϊόντα. H GSK ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα έχει μία ισορροπημένη επιχείρηση, με επίκεντρο την υγεία των καταναλωτών, τα εμβόλια, τα φάρμακα για το αναπνευστικό και το Aids, που συνολικά θα αποτελούν περίπου το 70% των εσόδων της.

Διαβάστε περισσότερα: 

Botox αξίας 52 δισ. δολαρίων!

100 δισ. ευρώ δίνει η Pfizer για την εξαγορά της AstraZeneca