Επανέρχεται ο Ζάεφ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία – Απομένουν τεχνικά ζητήματα

Επανέρχεται ο Ζάεφ: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία – Απομένουν τεχνικά ζητήματα

 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επιβεβαίωσε πως όταν επιτευχθεί η συμφωνία, θα υπογραφεί στις Πρέσπες.

Μετά την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να «σπάσει» τον πάγο με σημερινές δηλώσεις του. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ανέφερε ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα

και μόλις ξεπεραστούν, θα υπάρξει αμέσως συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε πως όταν επιτευχθεί η συμφωνία, θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του, κατά την συνάντησή τους στο Νταβός.

«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση τους λόγους που πρέπει να μας στηρίξει. Εξίσου σημαντικό είναι να το καταλάβουν οι πολίτες μας, καθώς και η αντιπολίτευση και οι πολίτες της Ελλάδας. Κάθε συμφωνία δεν έχει μοναδικό στόχο να λύσει ένα πρόβλημα, αλλά και να δυναμώσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς», είπε.

Και συνέχισε: «Είμαι αισιόδοξος από την αρχή. Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και μόλις λυθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ανακοινωθεί σύντομα η συμφωνία, ώστε να προλάβουν την προθεσμία του Ιουνίου. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση, οι λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές».

Σκουρλέτης: Αντιμετωπίζουμε με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας επιπόλαιους τυχοδιωκτισμούς». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα υπάρχει «ευνοϊκή συγκυρία» για την επίλυση του ζητήματος, καθώς επίσης και ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς. Ακόμη, ο υπουργός κατηγόρησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι κρατά στάση «πλήρους ασυνέχειας».

Αναφορικά με τη στάση του κόμματος των ΑΝΕΛ στο εν λόγω ζήτημα, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, έχουμε μία συνέπεια, σε μία κατά τη γνώμη μου λάθος στάση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διαφωνία σε αυτό το σημείο «δεν θέτει εν κινδύνω τη συνοχή της κυβέρνησης».

«Το πιο ουσιαστικό είναι να υπάρξει συμφωνία που δεν θα αντιστοιχεί στα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού πρόκειται για εθνικό ζήτημα», συμπλήρωσε.