Η επιστροφή του «μαύρου» ιππότη

Η επιστροφή του «μαύρου» ιππότη

Νέα στροφή τακτικής έκανε πάλι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκβιάζοντας και απειλώντας για άλλη μια φορά να ρίξει την κυβέρνηση.

 

Σχεδόν στο παραπέντε, λίγες ημέρες πριν η Γερουσία αποφανθεί για την τύχη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι -εάν δηλαδή μετά την καταδίκη του θα τον αποπέμψει από το σώμα- ο Καβαλιέρε έβαλε πάλι… το «όπλο» στο τραπέζι.

Βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του μαζεύτηκαν χθες στο παλάτι του ηγέτη τους στη Ρώμη, για να πάρουν αποφάσεις. Όταν έφθασε, τελευταίος, ο Μπερλουσκόνι, όλοι σηκώθηκαν εις ένδειξη σεβασμού και τον αποθέωσαν- γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera, που παραθέτει και το χρονικό της συνάντησης: Ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PdL) στη Γερουσία ζήτησε από όλους να πουν την γνώμη τους για την πρόταση να υποβληθούν μαζικές παραιτήσεις στην περίπτωση που ο Μπερλουσκόνι εκδιωχθεί, με την ψηφοφορία που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου. Όλοι επικρότησαν χειροκροτώντας και δέχθηκαν να παραδώσουν υπογεγραμμένες τις παραιτήσεις τους, εκ των προτέρων, στους επικεφαλής των ομάδων στα δυο νομοθετικά σώματα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ίδιο έχει αποφασίσει κι ο συνήθης… σύμμαχος του PdL, η Λέγκα του Βορρά, σε συννενόηση, βεβαίως, με τον Μπερλουσκόνι.

Ικανοποιημένος ο Καβαλιέρε, ξέσπασε στη γνωστή του ρητορία. Είπε ότι είναι «άδικες και συκοφαντικές» οι κατηγορίες εναντίον του, ότι έχει χάσει τον ύπνο του εδώ 55 ημέρες, ότι ζυγίστηκε χθες και διαπίστωσε ότι έχει χάσει μέχρι τώρα έντεκα κιλά – ένα για κάθε χρόνο φυλάκισης που του έχει επιβληθεί μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμη: Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα!

Όσον αφορά στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και εν γένει την αριστερά, ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι του δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία 20 χρόνια, «δεν έχουν μετανοιώσει» για τίποτα και η ιδεολογία τους παραμένει το ίδιο «εγκληματική».

Τα λευκά χαρτιά των παραιτήσεων που θα ενεργοποιηθούν αυτόματα, θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, εάν η Γερουσία αποφασίσει κατά του Μπερλουσκόνι. Ο σκοπός  του PdL είναι -εφόσον δεν αποκατασταθεί η τιμή και του Μπερλουσκόνι- να παραλύσει το Κοινοβούλιο και να υποχρεώσει τον Ναπολιτάνο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, διοργανώνοντας παράλληλα μεγάλες διαδηλώσεις, πριν την άλλη κρίσιμη ημερομηνία, την 15η Οκτωβρίου όταν ο Καβαλιέρε θα πρέπει να αποφασίσει είτε να μπει στη φυλακή ή να εκτίσει με κοινωνικό έργο την ποινή του.

Διαβάστε ακόμη: Μπερλουσκόνι: «Θα είμαι πάντα κοντά στους ψηφοφόρους μου»

Παρότι δεν αποκλείεται η Δεξιά  να αλλάξει τακτική, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ήδη έχει περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι ότι με τις παλλινωδίες του υπονομεύει την κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να ισορροπήσει την οικονομία της και να ρυθμίσει και τα τεράστια προβλήματα ιταλικών εταιρειών, όπως η Telecom Italia ή ο εθνικός αερομεταφορέας Alitalia. Ο αντιπρόεδρος του PD, Γκιουλιέλμο Επίφανι, κατηγόρησε την κεντροδεξιά για «εκβιασμό»και επέμενε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει σε κάθε περίπτωση υπέρ της αποπομπής του Μπερλουσκόνι.

Οι πιέσεις από το στρατόπεδο του Καβαλιέρε εντάθηκαν λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη για τη σταθερότητα της χώρας, ενώ παλεύει ακόμα να βγει από την ύφεση, να ελέγξει το έλλειμα και να μειώσει το χρέος που αγγίζει τα 2 τρις ευρώ.

Οι διχόνοιες στην καρδιά του «μεγάλου»κυβερνητικού συνασπισμού δεν περιορίζονται στην τύχη του Μπερλουσκόνι. Εν αναμονή της σχετικής ψηφοφορίας στη Γερουσία, εκκρεμεί και το θέμα του ΦΠΑ που πρόκειται να αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 1%, εκτός εάν η κυβέρνηση βρει ισοδύναμα μέτρα για να τον ματαιώσει. Από τη μία πλευρά, οι σύμμαχοι του Μπερλουσκόνι απαιτούν την κατάργηση της αύξησης κι από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτζιο Σακομάνι έχει υποσχεθεί να υποβάλει την παραίτηση του, εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει και δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Διαβάστε ακόμη: To τελευταίο χαρτί του παίζει ο Σίλβιο