Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα!

Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα!
Photo:

Οι δικαστικές κι άλλες περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κατά δήλωσή του, 789 εισαγγελείς και δικαστές έχουν ασχοληθεί με την περίπτωσή του, η αστυνομία τον έχει «επισκεφθεί» 557 φορές, έχει κληθεί σε 2.500 ακροαματικές διαδικασίες κι έχει πληρώσει ούτε λίγο, ούτε πολύ 174 εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους. Κι όλα αυτά, μόνον μεταξύ 1994 – 2006!

Έκτοτε, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καταρρίψει κάθε δικαστικό ρεκόρ, με την κακή έννοια του όρου. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο πλείστων όσων ερευνών, καταγγελιών και δικών σε βάρος του, για επίσης πλείστους όσους λόγους: ψευδορκία, φοροδιαφυγή, διαφθορά, δωροδοκία, διασυνδέσεις με τη μαφία, κατάχρηση εξουσίας, ακόμη και συνέργεια -ενόσω δε ήταν πρωθυπουργός- στην εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία!

Μέχρι πρότινος, συστηματικά τη… γλίτωνε φθηνά, χάρη κυρίως στη «χρυσή» νομική τριλογία που θέσπισαν οι δικές του κυβερνήσεις. Ο ένας, είναι ο νόμος περί «εύλογου κωλύματος πολιτικών προσώπων», που τον χρησιμοποίησε πολλάκις ως άλλοθι για να μην παρίσταται καν στις δίκες. Ο δεύτερος ήταν η μείωση του χρόνου παραγραφής αδικημάτων, που τον ωφέλησε τα μάλα. Κι ο τρίτος αφορά στην ποινικοποίηση της χρήσης πλαστών λογιστικών στοιχείων, μόνον όταν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία εκ μέρους ενός εκ των θιγόμενων μερών.

«Κληρώνει» για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Έτσι λοιπόν, οι ημέρες και οι μήνες κυλούσαν ήρεμα για τον μακροβιότερο, μέχρι και σήμερα, (τρις) πρωθυπουργό της Ιταλίας, ώσπου ήρθε εκείνη η αποφράδα για τον ίδιο ημέρα, τον Ιανουάριο του 2011, όταν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να ακυρώσει διατάξεις του νόμου περί αμνηστίας του πρωθυπουργού κι άλλων ανώτερων πολιτικών προσώπων. Και κάπως έτσι, φθάσαμε μέχρι εδώ.

Το «εδώ» έχει βέβαια πολλές παραμέτρους. Η μία αφορά στην αναμενόμενη, εντός των προσεχών ωρών, απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου επί της καταδίκης του Καβαλιέρε, σε Α’ και Β’ βαθμό, σε τετραετή φυλάκιση και πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Η κατηγορία που σε αυτήν την δίκη τον βαραίνει είναι η φορολογική απάτη στην υπόθεση αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον μιντιακό του όμιλο Mediaset, το 2003, μέσω offshore εταιρειών και ζημία επτά εκατομμύρια ευρώ για το ιταλικό δημόσιο από διαφυγόντες φόρους.

Θεωρητικά, τα επικρατέστερα σενάρια για την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι τρία, πλην όμως με πολλά «παραθυράκια» ανοιχτά, από τα οποία ήδη… «μπάζει».

Σ. Μπερλουσκόνι: «Αν καταδικαστώ προτιμώ να μπω φυλακή»

Σε περίπτωση οριστικής καταδίκης, για παράδειγμα, ο Μπερλουσκόνι θα τεθεί το πολύ για έναν χρόνο σε κατ’ οίκον περιορισμό, ένεκα του προχωρημένου της ηλικίας του (τον Σεπτέμβριο κλείνει αισίως τα 76). Σε κάθε περίπτωση, η όποια ποινή του επιβληθεί δεν μπορεί να εκτελεστεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου, με δικαίωμα εξάμηνης παράτασης.

Στο μεσοδιάστημα, για να ισχύσει η πενταετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να επικυρωθεί από την αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας. Μία απόφαση που -αν και θεωρητικά θα έπρεπε- κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη.

Μια εναλλακτική για τον Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι να ακυρώσει μέρος της απόφασης του εφετείου του Μιλάνο και να διατάξει τη διεξαγωγή νέας δίκης για τον Καβαλίερε -με ορατό όμως πια τον κίνδυνο παραγραφής. Τέλος, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η έδρα να δεχθεί τη θέση της υπεράσπισης ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είναι ο νομικά υπεύθυνος για τη φοροδιαφυγή της Mediaset και να τον αθωώσει πλήρως! Προοπτική, την οποία το γραφείο στοιχημάτων Agipronews θεωρεί πιο πιθανή, προσφέροντας απόδοση μόλις 1,25 (έναντι 2,95 που δίνει στην οριστική καταδίκη).

Ο Μπερλουσκόνι ξαναλέει «Φόρτσα Ιτάλια»

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, οι νομικές περιπέτειες του Σίλβιο -και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα- δεν θα έχουν τελειώσει. Εκκρεμούν τουλάχιστον άλλες δύο εφέσεις που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι του, σε άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες έχει ήδη κριθεί ένοχος, σε πρώτο βαθμό:

– για το περιβόητο «ροζ», πλην άκρως πολιτικό, σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ», όπου καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε επταετή φυλάκιση και δια βίου αποκλεισμό από την πολιτική ζωή της χώρας.

– για το σκάνδαλο παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών υποκλοπών σε συνομιλίες προσωπικοτήτων της ιταλικής αριστεράς, μέρος των οποίων δημοσίευσε… φόρα παρτίδα η εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας της αδελφού του, Πάολο Μπερλουσκόνι. Για την κατηγορία της συνέργειας, στον Σίλβιο επεβλήθη ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Σε βάρος του, εν τω μεταξύ, εκκρεμεί και αίτημα της εισαγγελικής αρχής της Νάπολη για την παραπομπή του σε νέα δίκη, με την κατηγορία της δωροδοκίας του πρώην κεντροαριστερού γερουσιαστή, Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο. Ο τελευταίος, έχει ήδη ομολογήσει ότι πήρε από τον Μπερλουσκόνι 3.000.000 ευρώ το 2006, προκειμένου να ρίξει την τότε κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Εξέλιξη, που ουσιαστικά άνοιξε και πάλι τον δρόμο στον Καβαλιέρε για την επιστροφή του στην εξουσία.

Ο ίδιος διατυμπανίζει ότι είναι σε όλα αυτά αθώος, θύμα μίας στοχευμένης δίωξης από τους «κόκκινους» (βλέπε αριστερούς) δικαστές, με στόχο την πολιτική του εξόντωσή. Όπως, όμως, λέει κι ο σοφός λαός, συνήθως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τώρα -με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα- μαζί  τα… ξερά κινδυνεύουν να καούν και τα χλωρά. Κι εν προκειμένω δεν είναι απλά η ετοιμόρροπη -παρά τη νωπή λαϊκή εντολή- κυβέρνηση Λέτα, αλλά η ίδια η ιταλική οικονομία.