Τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στην καρδιά της Ευρώπης

Τρομοκρατικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς στην καρδιά της Ευρώπης
epaselect epa05225255 Destroyed windows at the terminal building after explosions at Brussels Airport in Zaventem near Brussels, Belgium, 22 March 2016. A double explosion in the departure hall of Zaventem Airport in Brussels has left at least 13 dead and 35 wounded, sources at the General Attorney's Office of Belgium said. Hours later, blasts also rocked Shuman and Maelbeek metro stations near European Union buildings, the number of victims which remains unknown, prompting a shutdown of the metro system as authorities raised the city terror alert to the maximum level. EPA/LAURENT DUBRULE

Αιματηρές επιθέσεις στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών - Ξεπερνούν τους 30 οι νεκροί.

Τουλάχιστον 34 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμών διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες το πρωί της Τρίτης.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο αεδρόμιο της πόλης και σε σταθμό του μετρό πολύ κοντά στα κεντρικά κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με το ισλαμιστικό πρακτορείο Amaq, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο απολογισμός των επιθέσεων που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τις Βρυξέλλες αυξήθηκε. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν γύρω στις 08.00 τοπική ώρα στις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, όπου μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία γραμμή γύρω στις 09.00 τοπική ώρα, υπάρχουν «πιθανόν 20 νεκροί» όπως επίσης «106 τραυματίες» σύμφωνα με τον δήμαρχο των Βρυξελλών Ίβαν Μαγιέρ. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έκαναν λόγο για «20 νεκρούς» και 72 τραυματίες.

Μεταξύ των 106 τραυματιών, υπάρχουν «17 σοβαρά τραυματίες», 23 άνθρωποι «που έχουν εκτεταμένα τραύματα από την έκρηξη» και άλλοι 66 «ελαφρύτερα τραυματίες», είπε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές εθνικότητες» μεταξύ των τραυματιών, καθώς οι Βρυξέλλες ήταν μια «πολύ κοσμοπολίτικη πόλη», προσθέτοντας ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων «θα πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάσταση που επικρατεί.

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε την κατάρρευση τριών τοίχων ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης στο σταθμό του μετρό, περιέγραψε ένας εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής των Βρυξελλών, ο Πιερ Μεΐς.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λουβένης ανέφερε πως τουλάχιστον 30 άτομα από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά τραύματα από μεταλλικά αντικείμενα (καρφιά) τα οποία φαίνονται σε εικόνες από ακτινογραφίες τραυματιών που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μία έκρηξη σημειώθηκε στο συρμό του μετρό, αυτός ο συρμός εκκενώθηκε» όπως επίσης κι ένας άλλος συρμός που εκινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση, εξήγησε η Φρανσουάζ Λεντούν, μία εκπρόσωπος τύπου του Stib, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαίωσε αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. Την ίδια στιγμή, έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

Τρεις οι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο

«Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί μπήκαν» σήμερα το πρωί (σσ Τρίτη) στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από τους δράστες των επιθέσεων, ωστόσο ο ένας εξ αυτών «δεν εξερράγη», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Φλαμανδική Βραβάντη, Λούντβικ ντε Βίτε.

Μια μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη, καταστρέφοντας ένα ύποπτο αντικείμενο στην αίθουσα αναχωρήσεων.

«Αυτό συνέβη διότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν μπει στο κτίριο, ο ένας εκ των οποίων δεν εξερράγη, ο τρίτος» εξήγησε ο ντε Βίττε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, που μεταδόθηκε απευθείας από βελγικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, Άρνοντ Φάιστ.

«Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη» ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Brussels Airport στο Twitter.

Στο “κόκκινο” όλο το Βέλγιο

Το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου.

Oι βελγικές αρχές έδωσαν εντολής εκκένωσης του ευρωπαϊκού κτιρίου “Lex”, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση. Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία εφόσον επιθυμούν να εξέλθουν των κτιρίων πεζή και σε μικρές ομάδες.

Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι δόθηκε εντολές εκκένωσης τουπυρηνικού σταθμού του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. “Η αστυνομία εκκένωσε τον πυρηνικό σταθμό του Τιχάνζ», μετέδωσε το VTM επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Εκτροπή πτήσεων προς τις Βρυξέλλες

Η Delta Air Lines και η United Airlines προχώρησαν σε εκτροπή των πτήσεών τους μετά τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ενώ η ιρλανδική Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις που είχαν προορισμό τους το συγκεκριμένο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Η Delta ανακοίνωσε ότι έγινε εκτροπή της πτήσης DL42 από τη Νέα Υόρκη για Βρυξέλλες προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ενώ η πτήση DL80 από την Ατλάντα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Η United Airlines, που είχε δύο πτήσεις σήμερα το πρωί με προορισμό τις Βρυξέλλες, είπε ότι η πτήση από την Ουάσινγκτον αφίχθη στις 07:01 τοπική ώρα και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά. Η δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ εξετράπη προς άλλο προορισμό, ο οποίος δεν έγινε γνωστός. Σύμφωνα με την United, όλες οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Ryanair είπε ότι οι πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Σαρλουά των Βρυξελλών διεξάγονται κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της που ήταν για σήμερα προγραμματισμένες από και προς τις Βρυξέλλες. Δύο αεροσκάφη που είχαν αναχωρήσει από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα άλλαξαν πορεία προς τη Λιέγη ή την Κολονία.

Ολάντ: Όλη η Ευρώπη έχει πληγεί με τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα πως “μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες”, που προκάλεσαν τουλάχιστον 26 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς, “είναι όλη η Ευρώπη που χτυπήθηκε”. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει “τις απαραίτητες διευθετήσεις απέναντι στη βαρύτητα της απειλής” πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως “η Γαλλία, η οποία δέχθηκε η ίδια επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο και Νοέμβριο, κάνει ό,τι της αναλογεί”, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Γαλλία “θα συνεχίσει με αδυσώπητο τρόπο τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό επίπεδο”, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. Λίγο νωρίτερα η κυβέρνησή του είχε καλέσει να ενισχυθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Γερμανία θα συνεργαστεί με το Βέλγιο για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνέπειες που έχει για την Γερμανία οι σημερινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

«Θα συνεργαστούμε με όλους τους τρόπους με τις βελγικές δυνάμεις ασφαλείας, για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

 

«Για μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Είναι «μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη και η πρωτεύουσά της βιώνουν τον ίδιο πόνο που αυτή η περιοχή (η Μέση Ανατολή) βιώνει και βιώνει εκ νέου καθημερινά» δήλωσε η Μογκερίνι στο πλευρό του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Τζούντεχ.

«Είμαστε αλληλέγγυοι όχι μόνο σε ό,τι αφορά την οδύνη των θυμάτων, αλλά επίσης σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντίδρασης σε αυτού του είδους τις ενέργειες και την πρόληψη συνολικά κατά της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας» επισήμανε η Μογκερίνι προτού ξεσπάσει σε κλάματα.

«Θα σταματήσω εδώ. Το καταλαβαίνετε. Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα…» πρόσθεσε η ίδια, αφήνοντας τον εαυτό της να παρασυρθεί από τα έντονα συναισθήματα.

«Οι Βρυξέλλες έγιναν στόχος επίθεσης, η δημοκρατία και ο τρόπος ζωής μας στην Ευρώπη έγιναν για άλλη μια φορά στόχος επίθεσης», έκρινε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόσθεσε:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες εναντίον του τρόπου ζωής και εναντίον της κοινωνίας μας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στα αθώα θύματα και στις οικογένειές τους. Το μήνυμά μας είναι: Θα κάνουμε τα πάντα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες της κοινωνίας μας. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ενωμένη την τρομοκρατία».

Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Είμαι αποτροπιασμένος από τις ποταπές και άνανδρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες σήμερα. Η σκέψη μου βρίσκεται πρώτα και κύρια στα θύματα και τους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες και τους φίλους τους.

Αυτές οι πράξεις μου προκαλούν θυμό και με στεναχωρούν συνάμα. Ξεκινούν από την βαρβαρότητα και την έχθρα και δεν καταλήγουν πουθενά γιατί δεν αποδίδουν δικαιοσύνη.

Οι Βρυξέλλες όπως και οι άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα σταθούν δυνατά , καθώς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που φιλοξενούνται από την πόλη και τους κατοίκους.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω εκφράσει στον Βέλγο πρωθυπουργό την συμπόνια μου και την αλληλεγγύη μου στους πολίτες του Βελγίου» αναφέρει ο Μάρτιν Σουλτς.

Μέτρα ασφαλείας και στις ΗΠΑ

Οι αστυνομικές αρχές σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ενέτειναν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και τον σταθμό μετρό Μάαλμπεκ, στις Βρυξέλλες, μολονότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες απειλές στη χώρα.

Ένστολοι αξιωματικοί περιπολούσαν στα αεροδρόμια και τους οδικούς κόμβους της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του Σικάγο και της Ουάσινγκτον. Αεροπορικές εταιρείες όπως οι Delta, United και American ακύρωσαν πτήσεις τους προς τις Βρυξέλλες ή άλλαξαν τον τελικό προορισμό τους.

“Μολονότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή, αξιόπιστη απειλή (στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης) αυτή τη στιγμή, εντείνουμε τα μέτρα ασφαλείας σε τοποθεσίες-κλειδιά”, είπε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο.

Εκτός από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών στην πόλη, ο Κουόμο κινητοποίησε και τους άνδρες της Εθνοφρουράς προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβολή των μέτρων ασφαλείας στα δύο αεροδρόμια της πόλης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. “Η δημόσια ασφάλεια είναι η βασική προτεραιότητά μας και θέλω να ξέρουν οι πολίτες ότι συνεργαζόμαστε με όλες τις τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, επαγρυπνούμε και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει ασφαλής η Νέα Υόρκη”, πρόσθεσε.

Επανήλθε η λειτουργία ορισμένων τμημάτων του μετρό στις Βρυξέλλες

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) η κυκλοφορία των συρμών στις γραμμές του μετρό 2 και 6 στις Βρυξέλλες, ενώ επίσης άνοιξαν και οι τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης –με αυξημένα μέτρα ασφαλείας– σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Βελγίου.

Οι γραμμές 1 και 5, οι οποίες περνούν από το σημείο της έκρηξης, παραμένουν κλειστές.

Η οδηγία για αποφυγή μετακινήσεων ήρθη, ωστόσο οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο 4 για το σύνολο του Βελγίου.

Διαβάστε ακόμη:

Το χρονικό των επιθέσεων

Τρία συγκλονιστκά σκίτσα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων ηγετών

Μέτρα ασφαλείας εξετάζονται και στην Ελλάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις