Επίτροπο προϋπολογισμών επιθυμεί η Γερμανία

Επίτροπο προϋπολογισμών επιθυμεί η Γερμανία

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Καρλ Λάμερς (CDU) ζητούν ο εν λόγω επίτροπος να μπορεί να απορρίπτει προϋπολογισμούς κρατών.

Την καθιέρωση θέσης Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα έχει την αρμοδιότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον αυτοί δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί, προτείνουν με άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρώην εκπρόσωπος του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς.

Οι δύο άνδρες υποστηρίζουν επίσης την πρόταση για ένα «κοινοβούλιο της Ευρωζώνης», το οποίο θα περιλαμβάνει βουλευτές από τις χώρες της Ευρωζώνης για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση αποφάσεων που επηρεάζουν τη νομισματική ένωση.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, στο πλαίσιο του στόχου μίας περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, η οποία θα απαιτεί την επανεξέταση κεντρικών θεσμών και διαδικασιών της ΕΕ.

Η περαιτέρω ενοποίηση θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, σημειώνουν οι συγγραφείς, «σε έναν ευρωπαϊκό «πυρήνα» – με κάθε έννοια της λέξης». «Είναι αναγκαίο να επιχειρήσουμε μία αναθεώρηση των κεντρικών αποστολών της Ευρώπης και να αναδιανείμουμε αρμοδιότητες σε συμφωνία με την αρχή της επικουρικότητας, βάσει της οποίας οι αρμοδιότητες παραμένουν σε τοπικό επίπεδο όπου αυτό είναι δυνατό», σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους ακόλουθους τομείς: Μία δίκαιη και ανοικτή εσωτερική αγορά, το εμπόριο, τις συναλλαγματικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, το κλίμα, το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί διαρκής επιτυχίας, μόνο αν οι χώρες – μέλη λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Σε ύφεση και η κραταιά Γερμανία

Η Μέρκελ δεν είδε με καλό μάτι τις θέσεις του Μάριο Ντράγκι

Νομπελίστες προς Μέρκελ: «Άνγκελα σύνελθε»!