Έρχονται τα ειδοποιητήρια για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Έρχονται τα ειδοποιητήρια για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οι πρώτες επιστολές των τραπεζών προς τους ασυνεπείς οφειλέτες.

Ο κώδικας δεοντολογίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αλλάζει και οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Όπως αναφέρεται, η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε εξηγήσεις διευκρινίζοντας πως οι τράπεζες πρέπει να κάνουν κατηγοριοποίηση των δανείων τους και στη συνέχεια να στέλνουν ειδοποιητήρια. Μόλις ο νέος κώδικας τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι ειδοποιήσεις θα στέλνονται 30 ημέρες μετά την πρώτη καθυστέρηση.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι 30 ημέρες δεν συνεπάγονται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου εννέα μήνες. Ωστόσο, ο κώδικας θα υποστεί επίσης νέα μεταρρύθμιση μέχρι τον Μάρτιο, που θα είναι και η ουσιαστική.

Το καινούριο στοιχείο που εισάγει η τροποποίηση, πέραν της παράτασης, είναι η υποχρέωση των τραπεζών να προχωρήσουν σε ιεράρχηση των δανείων τους και εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ να στείλουν τα κριτήρια ιεράρχησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στόχος αυτής της τροποποίησης είναι η κλιμάκωση της εφαρμογής του κώδικα ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για κατάλληλη κατηγοριοποίηση των δανείων σε καθυστέρηση.