Εργασιακά μέσω Θεσσαλονίκης

Εργασιακά μέσω Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, στη ΘεσσαλονίκηΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η φετινή ΔΕΘ θα είναι ορόσημο για την αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει και τα εργασιακά.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν κάποτε το ορόσημο  ανακοινώσεων για την οικονομική πολιτική και συχνά παροχών. Ουκ αν λάβεις όμως παρά του προϋπολογισμού μη έχοντος, αν και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας- ανάλογα με τα περιθώρια όμως που θα του δώσουν τα μηνύματα που θα έχει λάβει η κυβέρνηση στο θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα έργα, που ξεπαγώνουν, θα είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του. Όμως και εφέτος, όπως όλα τα μνημονιακά χρόνια, η ΔΕΘ συμπίπτει με την έναρξη μίας ακόμη αξιολόγησης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα εργασιακά.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως αυτή τη φορά πραγματικά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και έχει ως προς αυτό δύο σημαντικούς συμμάχους: Πρώτον, στο εσωτερικό, η επιτροπή που έχει συσταθεί αναμένεται να εκδόσει ένα πόρισμα σύμφωνο με τις θέσεις της κυβέρνησης. Αλλά κυρίως, ακόμη και οι εργοδότες έχουν ήδη συμφωνήσει πως δεν επιθυμούν απελευθέρωση των απολύσεων, λοκ άουτ και άλλα τέτοια “μεταρρυθμιστικά” που προωθεί και στα οποία επιμένει το ΔΝΤ.

Ο δεύτερος σύμμαχος είναι από τις Βρυξέλλες και πρόκειται συγκεκριμένα για την Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όχι γιατί ο “σύντροφος Γιούνκερ” όπως τον αποκαλούν μεταξύ τους στο Μαξίμου έγινε… αριστερός, αλλά γιατί μετά το Brexit η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να περάσει μία πιο “κοινωνική” ατζέντα και να δείξει ότι ακούει λιγάκι (όχι πολύ όμως, μην τυχόν και… κακομάθουμε) τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών λαών.

Το ΔΝΤ είναι λοιπόν απέναντι, ο Γιούνκερ στο πλευρό μας, αλλά το Βερολίνο δεν έχει ακόμη δείξει τις προθέσεις του, σε αντίθεση με την Αθήνα που ξεκαθάρισε διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι ακόμη και μία ρύθμιση του χρέους δεν είναι αρκετή ως αντάλλαγμα για υποχωρήσεις στα εργασιακά. Θέση που στηρίζει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τη δική του αγωνία για το ζήτημα του χρέους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνεί στην απόλυτη ανάγκη σταθερής γραμμής στα εργασιακά.

Πράγματι τα εργασιακά είναι μία κόκκινη γραμμή ουσιώδης και άλλες υποχωρήσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Και στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή.

Όμως, δεν αρκεί η κυβέρνηση να υπόσχεται ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα, αφού στην εξουσία δεν ήλθε με αίτημα μόνο το σταμάτημα μίας μνημονιακής κατρακύλας όπως τη βίωνε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και με αίτημα τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και της καθημερινότητας των πολιτών. Καμία υποχώρηση στα εργασιακά, αλλά να δούμε και τις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες απασχολούνται πολλοί Έλληνες.

Πηγή: news247.gr