Εσείς θα δίνατε 55 δολάρια για ένα μπουκάλι ελαιόλαδο;

Εσείς θα δίνατε 55 δολάρια για ένα μπουκάλι ελαιόλαδο;

Ακριβά λάδια για όσους έχουν μετατρέψει τη μαγειρική σε ιεροτελεστία. 

Υπάρχουν τα «απλά» ελαιόλαδα και υπάρχουν και οι «high-end» ποικιλίες που μπορούν να κοστίσουν μέχρι και 50 δολάρια ή περισσότερο ανά μπουκάλι . Όπως το κρασί, η σοκολάτα και το αλάτι της θάλασσας είναι ένα απ’ τα βασικά είδη της κουζίνας και έχει μπει στη λίστα των ειδών πολυτελείας.

«Στο παρελθόν όλα τα παρθένα ελαιόλαδα έμπαιναν στην ίδια κατηγορία, σήμερα υπάρχουν υποκατηγορίες που παίζουν διαφορετικό ρόλο» εξηγεί ο Curtis Cord, διευθυντής του online web site Olive Oil Times και ιδρυτής του ετήσιου διαγωνισμού New York International Olive Oil.

Πρόκειται για ειδικές ποικιλίες από έλαια τα οποία παράγονται με διαφορετικό τρόπο. Τα έλαια επιλέγονται λίγο πριν ωριμάσουν και είναι λιγότερο όξινα και περισσότερο φρουτώδη, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι πιο πικάντικο.

Ακόμα, αντί να τοποθετούνται σε σάκους πριν πατηθούν, συνθλίβονται και εμφιαλώνεται αμέσως , ελαχιστοποιώντας έτσι την έκθεση στον αέρα, το φως και τη θερμότητα.

Οι ποικιλίες αυτές δεν προορίζονται μόνο για ανάμιξη με μπαλσάμικο και σαλάτες. Ο Cord, συνιστά την κατανάλωση τους από το κουτάλι για να εκτιμήσετε πλήρως τη γεύση τους και τη χρήση τους ώστε να δώσετε μια άλλη «νότα» στο φαγητό σας – όπως με τη λευκή τρούφα ή μια κουταλιά χαβιάρι.

Ας δούμε πέντε απ’ τα καλύτερα έλαια από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο:

Athena Oil

Το λάδι Athena Oil συνδυάζει μια προσιτή και εξαιρετική ποιότητα (17 δολάρια). Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα λάδια της Ελλάδας και γίνεται Κορωνεικές ελιές που καλλιεργούνται στην περιοχή Κολυμπάρι της Κρήτης στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Finca de Penarrubia

H εταιρεία Oliviers and Co παράγουν ένα ιδιαίτερο λάδι απ’ την οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση των 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Castilla de la Mancha στη νοτιοανατολική Ισπανία, οι Picual ελιές που χρησιμοποιούνται σε αυτή την ποικιλία δίνουν μια λεπτή και απαλή γεύση στο λάδι. Η τιμή του ανέρχεται στα 30 δολάρια.

Grove 45

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2009 από δύο παλιές φίλες και αγρότισσες, τη Nena Talcott και τη Bonnie Storm και πήρε το όνομα απ’ το έτος γέννησης και των δυο. Το λάδι φτιάχνεται από ένα μείγμα από 300 ποικιλιών ελιών της Τοσκάνης (όπως Leccino και Frantoio) και 200απ’ τη ποικιλία Noccelara de Belice της Σικελίας. Το μπουκάλι κοστίζει 40 δολάρια.

Le Chateau d’Estoublon Beruguette

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Γαλλία που παράγεται στα 212 στρέμματα ελιών που φυτρώνουν στις νότιες πλαγιές των λόφων Alpilles. Το λάδι παράγεται από 5 ποικιλίες ελιών και όπως υποδηλώνει το όνομα του οι ελιές Béruguette δίνουν μια πιο πικρή γεύση. Κόστος 44,95 δολάρια.

Frantoio Franci Villa Magra Gran Cru

Το λάδι που παράγεται από μια οικογένεια ελαιοπαραγωγών στη Τοσκάνη έχει την έγκριση των σημαντικότερων σεφ στον κόσμο. Οι ελιές Frantoio – το μόνο είδος που χρησιμοποιείται – δίνουν ένα έντονο άρωμα και γεύση που γίνονται πιο αισθητά στο τέλος μόνο. Η τιμή ανά μπουκάλι ανέρχεται στα 54.95 δολάρια.