Η μικρή χώρα που βάζει τα τεχνολογικά γυαλιά σε όλο τον πλανήτη

Η μικρή χώρα που βάζει τα τεχνολογικά γυαλιά σε όλο τον πλανήτη

Το Fortune είδε το μέλλον, και το μέλλον είναι η Εσθονία.

του Άνταμ Λασίνσκι

Το Fortune είδε το μέλλον, και το μέλλον είναι η Εσθονία.

Ή αλλιώς e-σθονία, όπως την αποκαλούν πολλοί κάτοικοί της.

Αυτή η μικρή χώρα της Βαλτικής έκανε τη μετάβαση από μια καθυστερημένη Σοβιετική δημοκρατία σε ηγετική δύναμη της ψηφιακής εποχής, και όλα αυτά στο ελάχιστο διάστημα που μεσολάβησε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Όταν έστησε τα συστήματα διακυβέρνησής της, η Εσθονία πήρε μια δεύτερη ευκαιρία, σαν τις αφρικανικές χώρες που είχαν πρωτόγονα αναλογικά συστήματα και βρέθηκαν κατευθείαν στην κινητή τηλεφωνία.

Και κάπως έτσι η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κατάφερε να ξεκινήσει απ’ την αρχή. Σύμφωνα με τα λόγια της συντάκτριας του Fortune Βιβιέν Ουόλτ, η μικρή χώρα που βρίσκεται φωλιασμένη μεταξύ της Λετονίας και της Ρωσίας «είναι ένα παράδειγμα ταχύτατης μετάβασης στην ακραία ψηφιακή ζωή».

Στην Εσθονία, οι ηλεκτρονικές υπογραφές έχουν ίδια ισχύ και βάρος με τις γραπτές υπογραφές. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα κατάφερε να εξαλείψει τόνους …χαρτούρας.

Επίσης, όλοι οι πολίτες υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση διαδικτυακά. Κι ούτε υπάρχουν κάρτες κοινωνικής ασφάλισης για τους Εσθονούς· όλοι οι πολίτες διαθέτουν ψηφιακές κάρτες που χρησιμεύουν, π.χ., για τη διατήρηση των ιατρικών τους αρχείων στο cloud.

Η Εσθονία προσφέρει, επιπλέον, και μια μορφή ηλεκτρονικής έδρας σε ξένους που θέλουν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους εκεί, περίπου όπως κάνει το Ντέλαγουερ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κι όλα αυτά είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου. Η Εσθονία μάλλον θα αναδειχθεί σε πρότυπο, στο οποίο οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες θα αναφέρονται σε 20 χρόνια από τώρα και θα λένε: «Θυμάσαι που πρώτη η Εσθονία άρχισε να κάνει τα πράγματα που κάνουμε πλέον όλοι μας;».

Πηγή: fortune