Η εταιρεία logistics που εξέπληξε τους Ευρωπαίους!

Η εταιρεία logistics που εξέπληξε τους Ευρωπαίους!

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της SARMED Γιάννης  Σαραντίτης αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας που διακρίθηκε στα European Business Awards.

Εδώ και έξι δεκαετίες θεωρείται από τους βασικούς παίχτες στην αγορά των logistics, κατέχει στη χώρα μας το 53% στον κλάδο των logistics αυτοκινήτων, έχει υπό την «ομπρέλα» της τρεις εταιρείες, απασχολεί περί τους 200 εργαζόμενους και διαχειρίζεται πάνω από 140.000 τ.μ. ιδιόκτητων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Ο λόγος για την SARMED, την ελληνική εταιρεία η οποία στα European Business Awards απέσπασε την τιμητική διάκριση «Ruban d’ Honneur» και κατετάγη ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις στην κατηγορία της στην Ευρώπη. Η SARMED μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία κατέγραψε το 2013 αύξηση στον τζίρο και την κερδοφορία και εκτιμά πως η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά.

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των logistics βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι επενδύσεις σε αυτόν αποτέλεσαν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης όταν υπεγράφη η συμφωνία με την κινεζική Cosco, η οποία σήμανε αλλαγές στο διαμετακομιστικό εμπόριο από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της SARMED, Γιάννης  Σαραντίτης, μιλά αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τις εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο των logistics -και πώς βλέπουν οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες την είσοδο της Cosco σε «ελληνικά χωράφια- για την απόφαση της SARMED να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό των European Business Awards, καθώς επίσης και για τα επενδυτικά της πλάνα.

Στο πελατολόγιο της συγκαταλέγονται πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και οι μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως τονίζει ο κ. Σαραντίτης, στα σχέδια της SARMED συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη του δικτύου της με περιφερειακά hubs σε κομβικές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και η ανάπτυξη του μεταφορικού στόλου και δικτύου, κυρίως μέσω συνεργασιών, με τις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής να μπαίνουν στο στόχαστρο.

1/3

 Διαβάστε ακόμη: Κ. Χατζηδάκης: Στα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς

Η SARMED στον διαγωνισμό των European Business Awards απέσπασε την τιμητική διάκριση «Ruban d’ Honneur» και κατετάγη ανάμεσα στις 10 κορυφαίες επιχειρήσεις στην κατηγορία της στην Ευρώπη, ενώ θα διεκδικήσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της. Πόσο ψηλά έχει βάλει τον πήχη η διοίκηση της εταιρείας και γιατί πιστεύετε ότι διακριθήκατε;

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν επιδιώξαμε διακρίσεις και βραβεία. Επίσης, δε βάλαμε ποτέ τον πήχη ψηλά με αυτοσκοπό το κέρδος ή τη γιγάντωση. Κρατάμε χαμηλά τους τόνους και κάνουμε με αγάπη και πάθος αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά χρόνια τώρα, με σεβασμό και αφοσίωση στον πελάτη.

Η διάκριση, θα έλεγα ότι ήλθε ως επιστέγασμα των προσπαθειών μας και σε καμμία περίπτωση ως επιδίωξη. Αλλά θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι όταν μας προτάθηκε η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό το σκεφτήκαμε πολύ για να ανταποκριθούμε. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό που σίγουρα χρειάζεται σήμερα κάθε ελληνική εταιρία -και όχι μόνο- εκτός αρκετών άλλων, είναι η εξωστρέφεια και η δημιουργία συνεργειών. Και αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιταχύνουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Με απλά λόγια, αντιμετωπίζουμε αυτό το διαγωνισμό και τη βράβευση όχι ως αυτοσκοπό και αφορμή για τυμπανοκρουσίες, αλλά ως μια εξαιρετική ευκαιρία και εργαλείο για να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το αναπτυξιακό μας πλάνο. Βεβαίως, δεν παύει να αποτελεί μεγάλη χαρά και ηθική δικαίωση για εμάς, αλλά πολύ περισσότερο για τον κόσμο μας, τους συνεργάτες μας, που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την εταιρία στα εύκολα και στα δύσκολα, με συνέπεια, αφοσίωση και επαγγελματισμό. Άρα, πιστεύουμε ότι διακριθήκαμε γιατί νομίζουμε ότι κάνουμε πολύ καλά αυτό που μας ανατίθεται, όπως είπαμε με πραγματική αγάπη και … λόξα για το αντικείμενό μας, και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας, στους πελάτες μας, αλλά προφανώς αντανακλάται και σε αυτούς που μας έκριναν στο διαγωνισμό.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις για τη δραστηριοποίηση αρκετών πολυεθνικών εταιρειών, κυρίως κινεζικών συμφερόντων, από τον κλάδο των logistics στη χώρα μας. Η SARMED πώς βλέπει αυτές τις εξελίξεις; Υπάρχουν όντως περιθώρια ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά, διότι τα στοιχεία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο;

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε δύο διευκρινίσεις και να θέσουμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. Η  COSCO “ανέστησε” το λιμάνι του Πειραιά, του έδωσε νέα δυναμική. Αυτό αντανακλάται στην έκρηξη των όγκων των διερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων, ξεπερνώντας και τις αισιόδοξες προβλέψεις των ίδιων των Κινέζων. Ο  Πειραιάς είναι πλέον τρίτο λιμάνι στη Μεσόγειο και το 2013 ανεδείχθη το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο. Και έπεται συνέχεια, καθώς με την πλήρη ιδιωτικοποίησή του αυτή η δυναμική θα ενταθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη όταν μπει και αυτή σε ανάλογη διαδικασία.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το όφελος καρπώνεται κυρίως η COSCO και όσοι συμμετέχουν στη (συν)διαχείριση του λιμανιού και των επιμέρους δραστηριοτήτων του. Βεβαίως, και μόνο από την αύξηση των όγκων θα περίμενε κανείς να ωφεληθούν και όσοι απαρτίζουν το σύνολο των παρόχων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι και πέριξ αυτού. Όμως, σε αυτή τη συγκυρία της οκονομικής κρίσης και της πίεσης, με τα “κινέζικα” τιμολόγια ουσιαστικό όφελος δεν υπάρχει.

Από την άλλη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να διεκδικήσουν δουλειές σε αυτό το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως σε αυτό. Οι εποχές των αναχρονιστικών ελληνικών πρακτικών έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο εκσυγχρονισμός, η καινοτομία, η τεχνολογία, η εξωστρέφεια, οι συνέργειες και εν τέλει η ανταγωνιστικότητα αποτελούν απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε θέση στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ακόμη και αν υλοποιηθούν σε πλήρη ανάπτυξη τα σχέδια της Hewlett Packard (συνεργασία με COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διέλευση των προϊόντων της από τον Πειραιά προς την κεντρική Ευρώπη) και την ακολουθήσουν, κατά τα φαινόμενα, η SAMSUNG, η HUAWEI, η ZTE και όποιος άλλος, δεν υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσουμε μερίδιο απ’ την πίτα αν δεν γυρίσουμε σελίδα. Μπορεί να έχουμε πράγματι ένα πολύ σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και του διαμετακομιστικού εμπορίου λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν και να κάνουν δουλειές θέλουν να τις κάνουν αποτελεσματικά και οικονομικά. Και αν δε μπορούμε εμείς, θα φέρουν οποιονδήποτε άλλον από όποια άκρη του κόσμου για να το κάνει αντί ημών.

Εν κατακλείδι λοιπόν, ναι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί να … “αναπτυχθούμε” και εμείς οι ίδιοι.

Διαβάστε ακόμη: Στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τον online τουρισμό εστιάζει η Atcom

Στο πελατολόγιό σας φιγουράρουν ονόματα πολύ γνωστών επιχειρήσεων κυρίως από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ποιες οι βασικές υπηρεσίες που παρέχετε;

Πράγματι, είμαστε περήφανοι για το επί σειρά ετών αφοσιωμένο πελατολόγιό μας που αποτελείται ως επί το πλείστον από πολυεθνικές εταιρίες, αλλά και από εύρωστες ελληνικές επιχειρήσεις είτε με δεσπόζουσα θέση στην αγορά είτε με δυναμική και προοπτική. Γενικά, καλύπτουμε όλο το φάσμα υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που ξεκίνησε τη διαχείριση τελωνειακών αποθηκών πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Οι υπηρεσίες μας χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Πρώτον, προηγμένες υπηρεσίες διαχείρισης ξηρού αλλά και ψυχρού φορτίου, όπως Αποθήκευση, Φορτοεκφορτώσεις, Έκδοση παραστατικών, Μεταφορές & Διανομές (door to door), Συσκευασία & Ανασυσκευασία, Ετικετοποίηση, πλήρες Reporting, Αντικαταβολές, Απογραφές, Διαχείριση Επιστροφών και παλετών. Υποστηρίζουμε τη διαχείριση κάθε είδους καταναλωτικού αγαθού, από πολύ μικρά αντικείμενα μέχρι επαγγελματικά οχήματα (η διαχείριση οχημάτων αποτελεί ένα ξεχωριστό division με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, στο οποίο έχουμε τεχνογνωσία και εμπειρία δεκαετιών). Η SARMED εκτελεί το μεταφορικό της έργο μέσω της θυγατρικής SARTRANS, καθώς και με επιλεγμένο δίκτυο συνεργαζόμενων μεταφορέων.

Δεύτερον εκτελωνιστικές υπηρεσίες, με τεχνογνωσία και εμπειρία άνω των 50 ετών και εξειδίκευση σε μια ευρεία γκάμα κατηγοριών αγαθών και των τελωνειακών διαδικασιών που τα συνοδεύουν. Τρίτον μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και ανάπτυξη αποθηκευτικών συγκροτημάτων και εμπορευματικών κέντρων ειδικών απαιτήσεων. Σήμερα διαχειρίζεται πάνω από 140.000 τ.μ. ιδιόκτητων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, καλύπτοντας τον κάθετο άξονα της ελληνικής επικράτειας: περιοχή Θριασίου, Θήβα και Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο της και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τι μερίδιο αγοράς κατέχετε και πόσους εργαζόμενους απασχολείτε;

Στον κλάδο των υπηρεσιών logistics για γενικά εμπορεύματα κλείσαμε την περσινή χρονιά με ένα μερίδιο της τάξης του 3,5% σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, αν και δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τους εξής δύο λόγους: Πρώτον, η αγορά των logistics είναι κατακερματισμένη και καμμία εταιρία δεν έχει μερίδιο άνω του 6-7% (αν εξαιρέσεις τον πρώτο στην κατάταξη), και  δεύτερον αυτό που ονομάζεται logistics ή εφοδιαστική αλυσίδα εν τη ευρεία έννοια, αποτελείται από πολλές επιμέρους δραστηριότητες.

Με ένα απλό παράδειγμα, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι άμεσα συγκρίσιμη π.χ. μια ελληνική θυγατρική πολυεθνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται κυρίως στη διεθνή μεταφορά και διαμεταφορά και παράγει τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων, με μια ελληνική που παρέχει κατά βάση υπηρεσίες αποθήκης, που εκ των πραγμάτων δημιουργούν αναλογικά πολύ μικρότερα έσοδα σε σχέση με τη μεταφορά.

Στον κλάδο των logistics αυτοκινήτων, που είναι μια πολύ συγκεντρωμένη αγορά και έχουμε τεχνογνωσία και εμπειρία δεκαετιών, κατέχουμε μερίδιο της τάξης του 53%. Ακόμη κι έτσι όμως, με τους σημερινούς όγκους, τη μείωση του στοκ των εισαγωγέων και την πίεση για χαμηλότερα τιμολόγια, η δραστηριότητα αυτή αιμορραγεί οικονομικά. Το προσωπικό μας, από τις 3 εταιρίες του ομίλου αγγίζει τα 200 άτομα.

Παρ’ όλο που η εταιρεία διανύει από την ίδρυσή της την έκτη δεκαετία και θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο, εντούτοις επιλέξατε να διατηρήσετε χαμηλό προφίλ. Για ποιο λόγο;

Δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος, είναι στη φύση μας! Η SARMED, στη σημερινή της μορφή, έχει κλείσει δύο δεκαετίες ζωής. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με πάθος, αφοσίωση, επαγγελματισμό, με πελατοκεντρική φιλοσοφία, με σεβασμό και αξιοκρατία στους ανθρώπους μας. Αυτό από μόνο του μας αρκεί, καθώς δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασίας και ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο ευχαριστεί πρώτα απ’ όλους εμάς, και θέτει τις προϋποθέσεις για υγιή ανάπτυξη και διατηρησιμότητα. Η προσωπική μου απορία είναι η εξής: αν τα έχει κανείς όλα αυτά … τι τους θέλει τους υψηλούς τόνους;

Διαβάστε ακόμη: Ανακαλύψτε την Ελλάδα που κρύβεται μέσα σας!

Στα έξι χρόνια ύφεσης αρκετές επιχειρήσεις είτε αποχώρησαν από την αγορά είτε έβαλαν λουκέτο, αφήνοντας τεράστια “φέσια” σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Ως επιχειρηματίας πώς αντιμετωπίζετε τέτοιες καταστάσεις;

Η προσοχή της διοίκησης σε αυτό το θέμα, η σωστή διαχείριση, η προνοητικότητα (σταδιακά μειώσαμε και πριν τέσσερα χρόνια μηδενίσαμε το δανεισμό μας), η προσεκτική επιλογή των πελατών μας και η θέσπιση ενός αυστηρού συστήματος πιστωτικού ελέγχου, μας έχουν γλιτώσει από τα χειρότερα. Όχι ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στις καθημερινές μας συναλλαγές, αλλά τουλάχιστον είναι πιο περιορισμένα και διαχειρίσιμα.

Κρίνοντας από την καθημερινή σας τριβή με τον επιχειρηματικό στίβο, τι βλέπετε να συμβαίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια;

Ό,τι συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, κρίνοντας από ανάλογα παραδείγματα άλλων χωρών, δηλαδή συγκέντρωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα ψύχραιμα, αντικειμενικά και από μια σφαιρική οπτική, και ομολογώ ότι η ενασχόλησή μου επιχειρηματικά ή επενδυτικά και με άλλους κλάδους με έχει βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Η παρατεταμένη ύφεση, που επιτείνεται από την αναποτελεσματική εφαρμογή του μνημονίου με μια σειρά από άστοχα υφεσιακά μέτρα επί δικαίων και αδίκων, διαλύει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι τράπεζες κυρίως αλλά και οι προμηθευτές εν γένει, εξακολουθούν να κρατούν στη ζωή εταιρίες-φαντάσματα με υπερδανεισμό και σωρρευμένες ζημίες, για προφανείς λόγους, με αποτέλεσμα να εντείνεται η στρέβλωση στην αγορά εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό το φαινόμενο όμως θα λάβει τέλος, καθώς με την πίεση των ευρωπαϊκών μηχανισμών οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εξυγιάνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια οπότε και θα επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα, η εξυγίανση του επιχειρηματικού πλαισίου και της οικονομίας με τους επιμέρους κλάδους της.

Εμείς, έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να θωρακίσουμε την εταιρία και να προετοιμάσουμε την επόμενη μέρα, ώστε να βρισκόμαστε στην κατηγορία αυτών που θα έχουν ανταπεξέλθει, θα έχουν δυναμώσει και θα διεκδικήσουν τα οφέλη που θα παρουσιαστούν μετά από τη συγκέντρωση του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη: Το πρώτο ολοκληρωμένο πάρκο τροφίμων στην Ελλάδα

Πώς διαμορφώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της SARMED τη χρονιά που μας πέρασε και τι έχει σχεδιαστεί για φέτος;

Το 2013 κλείσαμε τη χρονιά με αυξημένα μεγέθη τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κερδοφορίας. Μπορούμε να πούμε ότι το 2012 πιάσαμε πάτο και πλέον η τάση έχει αναστραφεί. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ότι περάσαμε από μια σειρά μεγάλων αλλαγών στη διοίκηση, αναδιοργάνωση δομών και διαδικασιών, σε επενδύσεις και σε μια πιο επιθετική εμπορική πολιτική, εν μέσω της σφοδρής κρίσης, παραμένοντας σε θετικό πρόσιμο και αναστρέφοντας το καθοδικό κανάλι των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το 2014, εφόσον υλοποιήσουμε τα πλάνα μας και δεν πάει κάτι στραβά στη χώρα,  θα συνεχιστεί η αυξητική τάση.

Θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα επενδύσεις και αν ναι, σε ποιους τομείς;

Βεβαίως. Στα άμεσά μας πλάνα συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη του δικτύου μας με περιφερεικά hubs σε κομβικές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, η ανάπτυξη του μεταφορικού μας στόλου και δικτύου, κυρίως μέσω συνεργασιών. Η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών μας, η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά και η εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών μας σε εξειδικευμένα πεδία, θεωρούνται αυτονόητα για εμάς και αποτελούν πάντα ίσως το σημαντικότερο κομμάτι στο budget κάθε χρονιάς.

Τέλος, μιας και μιλήσαμε για εξωστρέφεια, σε αυτή τη συγκυρία για τη χώρα και σ’ αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η διεθνής μας παρουσία είναι ειλημμένη απόφαση. Η λογική είναι να δημιουργήσουμε δραστηριότητες, συνεισφέροντας τεχνογνωσία και συνέργειες, αρχικά εξετάζοντας το χώρο της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής.

Βεβαίως, παρακολουθούμε και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τεκταινόμενα στη χώρα μας, σε αυτή τη μεταμόρφωση που συντελείται στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις συνεχείς εξελίξεις στο μέτωπο των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και του υπό διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τα  logistics, τα οποία θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου και θα αποτελέσουν παράγοντα επιτάχυνσης για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Διαβάστε ακόμη: Cosco: O νέος προβλήτας ενισχύει τα έσοδα της στον Πειραιά