Έτοιμο το «μπαζούκας» του Μάριο Ντράγκι

Έτοιμο το «μπαζούκας» του Μάριο Ντράγκι

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ – Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σε εφαρμογή θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Το QE εκτός από τα υφιστάμενα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα θα συμπεριλάβει και τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Ο στόχος της ΕΚΤ είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού και παράλληλα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα των εθνικών κεντρικών τραπεζών, όπως έχει ανακοινωθεί προηγουμένως, ξεκίνησε τις αγορές υπό το Public Sector Purchase Programme», ανέφερε σε tweet της η κεντρική τράπεζα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Κάθε μήνα οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα διενεργούνται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια σταθερή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία συνάδει με την επιδίωξή του να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις που παρουσίασε την Πέμπτη ο κ. Ντράγκι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι το 2016 στο επίπεδο του 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8%. Για το 2015 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε αρνητικά από το 0,7% στο 0%. Η αναθεώρηση των προβλέψεων του πληθωρισμού στο 1,8% το 2017 οδήγησε πολλούς επενδυτές να εκτιμήσουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα επεκταθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ωστόσο ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης και ότι θα τερματιστεί μόνο αν οι κεντρικοί τραπεζίτες πειστούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει σταθερά προς τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

Παράλληλα οι αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας και την εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, προβλέπεται να επιδράσουν θετικά και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 1,5%, από 1% προηγουμένως, και να επιταχυνθεί στο 1,9%, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη το 2016 και να φτάσει το 2,1% το 2017, όπως είπε ο κ. Ντράγκι.

Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους των θεσμών.

Συγκεκριμένα για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ πρέπει να ολοκληρωθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

2. Να επανέλθει το waiver (η κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα).

3. Να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου, που έχει στην κατοχή της, αφού ο κανονισμός απαγορεύει την αγορά ομολόγων πάνω από 33% ανά εκδότη χρέους.

Επανέλεγχος του ΕLA από την EKT
Eντός της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ. Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα -αντί του δεκαπενθημέρου- αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.