Eurogroup: Ζητείται φόρμουλα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Eurogroup: Ζητείται φόρμουλα για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ζητούμενο για την Ελλάδα να γεφυρωθούν οι διαφορές Ευρώπης – ΔΝΤ και το Ταμείο να μην εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις.

Στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας θα είναι για ακόμη μια φορά η Ελλάδα, με βασικό ζήτημα την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.  Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, καθώς και να μην εγείρει το Ταμείο συνεχώς νέες απαιτήσεις.

Κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιρρίπτει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. «Η καθυστέρηση της αξιολόγησης αποτελεί ευθεία υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η χώρα και η παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να μπούμε στον αναπτυξιακό κύκλο. Η ευθύνη του Ταμείου είναι τεράστια γι” αυτή την εκκρεμότητα…», τονίζει.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αναφέροντας πως «είμαστε πολύ κοντά στις θέσεις των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, οι διαφορές εκεί είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά το ΔΝΤ κρατάει μια πολύ σκληρή στάση». Ωστόσο, προσέθεσε ότι η πίεση ασκείται και προς τις δύο πλευρές, καθώς το Ταμείο «πιέζει και εμάς για μέτρα αλλά και τους Ευρωπαίους να κάνουν πράγματα για να γίνει βιώσιμο το χρέος».

Σε βασικό πρόβλημα έχει αναδειχτεί η απόκλιση που υπάρχει στο εσωτερικό των δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς η διαφορά Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων είναι περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ (μέχρι το 2018). To Ταμείο κάνει λόγο για παρεμβάσεις επτά έως εννιά δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018, που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κλείσει συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση, με το καλό σενάριο να προβλέπει την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών εντός της εβδομάδας για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Επίσης το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις συντάξεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται πώς εξετάζει σχέδιο περικοπών σε όλες τις συντάξεις – κύριες, επικουρικές, εφάπαξ –με αποκλειστικό σκοπό να σωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

Η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξης για ασφάλιση κάτω των 20 ετών, οι οριζόντιες μειώσεις 5% σε επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και για το «άθροισμα» των συντάξεων στις 3.072 ευρώ (από τις 3.680 ευρώ σήμερα), όπως και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα-διορθώσεις στο αρχικό κείμενο Κατρούγκαλου, τις οποίες προωθεί τώρα το υπουργείο Εργασίας.

Το εύρος των αλλαγών θα κριθεί από το πού τελικά θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Οσο αυτό αυξάνεται τόσο ανοίγει «κερκόπορτα» για περισσότερες παρεμβάσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση στο «επίκεντρο» θα βρεθούν όσοι παίρνουν ποσά άνω των 1.200 ευρώ.