Εξάγουμε 50% λιγότερο ελαιόλαδο στην Βρετανία από ότι η…Γερμανία

Εξάγουμε 50% λιγότερο ελαιόλαδο στην Βρετανία από ότι η…Γερμανία

Η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Βρετανία αυξάνεται συνεχώς την στιγμή που οι ελληνικές εξαγωγές είναι πτωτικές.

Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες που στο Fortunegreece.com γράφαμε για το παράδοξο, το Βέλγιο να εξάγει επτά φορές περισσότερο ελαιόλαδο στην Γαλλία από ότι η Ελλάδα. Μια νέα έρευνα, αυτή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, δείχνει ότι στο συγκεκριμένο προϊόν – το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν που διαθέτει η Ελλάδα – η χώρα μας είχε αντίστοιχες «επιτυχίες» και στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας.

Από την μελέτη των στοιχείων φαίνεται ότι το 2012 η Ελλάδα εξήγαγε στην Μ. Βρετανία 1.262,3 τόνους ελαιόλαδο όταν η Γερμανία, με μηδενική παραγωγή ελαιόλαδου, στο ίδιο διάστημα εξήγαγε την διπλάσια ποσότητα, δηλαδή 2.557 τόνους!

Φυσικά δεν γίνεται λόγος σύγκρισης με Ισπανία και Ιταλία, καθώς από τους 37.203,5 τόνους που ήταν το σύνολο των βρετανικών εισαγωγών ελαιολάδου, περίπου οι 31.000 τόνοι προέρχονται από τις δύο αυτές χώρες. Η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα σε επίπεδο εξαγωγών είναι το γνωστό μας από την περίπτωση της Γαλλίας Βέλγιο το οποίο διαθέτει στην βρετανική αγορά 1.122 τόνους ελαιόλαδου.

Διαβάστε ακόμη: Τα αγροτικά προϊόντα «βασιλιάς» των ελληνικών εξαγωγών

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία εξαγωγών τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο προϊόν. Το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου στην Βρετανία από 5,88%, κατ’ όγκο, το 2008, συρρικνώθηκε στο 3,39% το 2011 και αυτό σε μία αγορά που καταναλώνει συνεχώς περισσότερο ελαιόλαδο χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνονται ετησίως 28 εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου, όλα προερχόμενα από εισαγωγές, ενώ οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (στοιχεία 2008). Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο του δαπανηθέντος το 2000 και σημαντικά υψηλότερο των 90 εκατομμυρίων λιρών που δαπανήθηκαν το 2008 για τα υπόλοιπα φυτικά έλαια, πλην ελαιολάδου. Τα μισά περίπου βρετανικά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ελαιόλαδο σήμερα, ποσοστό το οποίο ανερχόταν στο 31% το 2001.

Διαβάστε επίσης: Terra Creta: το λάδι της Κρήτης γυρίζει τον κόσμο