Τα αγροτικά προϊόντα «βασιλιάς» των ελληνικών εξαγωγών

Τα αγροτικά προϊόντα «βασιλιάς» των ελληνικών εξαγωγών

«Πρωταθλητής» το ελαιόλαδο στην εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων.

Σημαντική αύξηση της τάξης του 10,3% καταγράφουν οι εξαγωγές των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αγροτικά προϊόντα παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενη εξαγωγική τάση και μαζί με τα προϊόντα βάμβακος και καπνού προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τα οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί προγράμματα και δράσεις εξωστρέφειας ανά χώρα-στόχο, αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές», αφού επτά από αυτά κατατάσσονται στην πρώτη εικοσάδα των κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων. Πρόκειται για το παρθένο ελαιόλαδο (3η θέση), την τσιπούρα ιχθυοτροφείου (5η θέση) τα λαχανικά (7η θέση), τα τυριά (8η θέση) τα πορτοκάλια (12η θέση), τα καπνά (14η θέση) και το βαμβάκι (19η θέση).

Πιέσεις δέχονται οι ελληνικές εξαγωγές

Εξάλλου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) επισημαίνει ότι η επαναπροσέγγιση Ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις χώρες της Αραβικής, δημιουργεί ένα νέο μείγμα εξαγωγικού προτύπου για την Ελλάδα. Πρότυπο, το οποίο συνθέτουν οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την επικράτηση νέων αγορών-στόχων έναντι παραδοσιακών, αλλά και με την ενίσχυση της συμμετοχής των αγροτικών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών της χώρας, αποδεικνύοντας τη σημασία του αγροτικού τομέα για την ελληνική οικονομία.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αποτελεί «διαβατήριο» για τις αγορές του εξωτερικού», σχολιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Διαβάστε επίσης: Οι Γερμανοί επιλέγουν το ελληνικό ελαιόλαδο

«Έχουμε ξαναπεί», επισημαίνει, «ότι στην ποιότητά μας πρέπει να πατήσει η ελληνική γεωργία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια των προϊόντων μας. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της ελληνικής γεωργίας, συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αλλά και στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος χάρις στις υψηλότερες τιμές των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».