Το εξεταστικό άγχος για τις ελληνικές τράπεζες και το casus belli για θεσμούς και ΔΝΤ

Το εξεταστικό άγχος για τις ελληνικές τράπεζες και το casus belli για θεσμούς και ΔΝΤ

Τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών και στο βάθος η... «αναβίωση» του θέματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  κάνει συο σημερινό της δημοσίευμα λόγο για βουτιά 22,4% του δείκτηςτων τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Σεπτέμβριο όταν το ΔΝΤ ζήτησε να ελεγχθεί εκτάκτως η ποιότητα του ενεργητικού τους (AQR).

Το αίτημα του Ταμείου δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι. Αντ΄ αυτού τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει, νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, ένα “τεστ αντοχής” των ελληνικών τραπεζών. (…)

Στο μεταξύ οι ελληνικές τράπεζες απορρίπτουν κάθε έκφραση αμφιβολίας για την οικονομική σταθερότητά τους. Ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας αποκλείει μια περαιτέρω ανακεφαλαιοπόηση των συστημικών τραπεζών.

Μέλος διοικητικού συμβουλίου ελληνικής τράπεζας χαρακτηρίζει “δηλητήριο” κάθε συζήτηση για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες. Εκτιμά ότι το πρωτεύον τόσο για τις τράπεζες όσο και την ελληνική οικονομία είναι να “αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη”. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η κυβέρνηση ολοκληρώνοντας εμπρόθεσμα το πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Το τραπεζικό τοπίο πάντως θα ξεκαθαρίσει το αργότερο τον ερχόμενο Μάιο, όταν η ΕΚΤ παρουσιάσει τα αποτελέσματα του “τεστ αντοχής”.

Την ίδια ώρα που το τοπίο γύρω από τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να συννεφιάζει, οι συντηρητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ΑΕΠ φουσκώνουν επικίνδυνα τις δανειακές ανάγκες της χώρας και με αυτόν τον τρόπο έρχεται ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το οποίο είναι casus belli για τους Ευρωπαίους.

Το ΔΝΤ, προβλέπει την σταδιακή υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα που το 2022 θα καταγράφει μόλις 1% και τα φώτα πλέον είναι στραμμένα στις προβλέψεις του Ταμείου για το πλεόνασμα το 2018 όπου θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο μιλούσαν για 2,2% και όχι για το επιθυμητό 3,5% ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση νέων μέτρων.

Παράλληλα, ο αστάθμητος παράγοντας είναι η  πλευρά της Γερμανίας αυτήν τη φορά καθώς όπως όλα δείχνουν οι “ζυμώσεις” για τη νέα κυβέρνηση θα διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει πως δεν θα γνωρίζουμε ποιος πολιτικός θα τοποθετηθεί στο ΥΠΟΙΚ και άρα ποια στρατηγική θα ακολουθήσει σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα την ώρα που το κυβερνητικό αφήγημα θέλει κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του 2017.

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle