Έξι κοινά χαρακτηριστικά επιτυχημένων ανθρώπων

Έξι κοινά χαρακτηριστικά επιτυχημένων ανθρώπων

Το μυστικό της επιτυχίας όπως «εντοπίστηκε» στη κοινή πορεία των επιτυχημένων επαγγελματιών. 

Πώς μπορώ να είμαι επιτυχημένος; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους και τους κάνει να ψάχνουν αυτή τη μυστική συνταγή της επιτυχίας. Υπάρχει κάποιο μυστικό για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου ή μήπως τελικά εξαρτάται από τον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Jeffrey Pfeffer μελέτησε έρευνες που πραγματεύονται τα βήματα για την επιτυχία αλλά και τη ζωή επιτυχημένων ανθρώπων, όπως ο Ο Λίντον Μπέινς Τζόνσον, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζον Κέννεντυ, και ο Robert Moses, προσπαθώντας να βρει κοινά σημεία.

Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι και όχι όσοι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους;

1. Ενέργεια και Φυσική αντοχή

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, αλλά είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους δουλεύουν 60 έως 65 ώρες την εβδομάδα-το οποίο μεταφράζεται σε τουλάχιστον έξι 10 ώρες την ημέρα. Κάπως έτσι, αν κοιτάξει κανείς επιτυχημένους ανθρώπους θα διαπιστώσει πως ήταν πρόθυμοι να δουλέψουν αρκετές ώρες, ξεχνώντας το τυπικό «οχτάωρο» και να γίνουν με αυτό τον τρόπο πρότυπο για τους άλλους, ώστε να δουλέψουν σκληρότερα.

2. Συγκέντρωση

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η συγκέντρωση. Γνωρίζοντας ακριβώς τους στόχους, βοηθάει τους ανθρώπους να επιστήσουν εκεί όλη τους την προσοχή. Έρευνες απέδειξαν πως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε μία βιομηχανία ή μία εταιρεία.

3. Συναισθηματική Νοημοσύνη

Ένα σημαντικό στοιχείο για να πετύχεις είναι να μπορεί να αναγνωρίσει κανείς τα δικά του συναισθήματα και αυτά των άλλων και να μπορεί να τα διαχειρίζεται – να επικοινωνεί σωστά, δηλαδή, με τους συνεργάτες του. Κανείς δε μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους μόνος του. Η σωστή επικοινωνία και η κατανόηση είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας επιτυχημένης επαγγελματικής ζωής.

4. Ευελιξία

Ηγεσία σημαίνει ευελιξία και προσαρμογή. Ο ηγέτης πρέπει να προσαρμόζει το ύφος της ηγεσίας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις των υφιστάμενων. Η ευελιξία, συχνά παίρνει αρνητική χροιά, αφού θεωρείται ως «αλλαγή στάσης» κάτι που δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας. Η «αλλαγή» αυτή, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο αποτέλεσμα.

5. Διοίκηση συγκρούσεων

Οι ηγέτες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με «δύσκολες» καταστάσεις και ρήξεις. Ο επιτυχημένος επαγγελματίας πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει συναισθηματικά. Ένα κοινό σημείο των επιτυχημένων ανθρώπων είναι η «προθυμία» τους να έλθουν σε ρήξη και να κρατήσουν τα θετικά κομμάτια της αντιδικίας αυτής.

6. Ομαδικότητα

Ο καθένας θέλει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εκείνον, αλλά όταν μιλάμε για δουλειές – μιλάμε ταυτόχρονα για ομάδες. Το να παραβλέπουν τα δικά τους «θέλω» για το καλό της ομάδας, είναι ένα από υα πιο σημαντικά (και δύσκολα) χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα:

Ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα που δεν απαιτούν πτυχίο

Γυναίκες καριέρας με οικογένεια ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης

Έξι απλοί κανόνες για να κάνετε τα πάντα… πιο απλά!