Ferrari: Less Is More!

Ferrari: Less Is More!

H Ferrari μειώνει την παραγωγή της, στρέφοντας το βλέμμα της στην αποκλειστική πολυτέλεια.

«Το λιγότερο είναι περισσότερο» είναι η στρατηγική που ακολουθεί η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, που αποφάσισε να μειώσει φέτος την παραγωγή της κατά 400 αυτοκίνητα.

Την ώρα που μεγάλοι ανταγωνιστές και κατασκευαστές της πολυτέλειας σε τέσσερις τροχούς, όπως η BMW, Audi και η Mercedes-Benz, παλεύουν για την πρώτη θέση στα πανάκριβα αυτοκίνητα, ο πρόεδρος της Ferrari, Λούκα Ντι Μοντετζέμολο, πάτησε φρένο. Η πολυτελής μονάδα της Fiat, που κατασκευάζει το υβριδικό LaFerrari, αποφάσισε φέτος να παράξει μόνο 6.900 αυτοκίνητα.

Το στοίχημα είναι ότι η «έλλειψη» θα προσδώσει αξία. «Έχουμε μοναδικούς πελάτες, μεταξύ αυτών καλλιτέχνες και συγγραφείς και θέλω να τους δώσω κάτι που οι άλλοι δεν θα έχουν», λέει ο Ντι Μοντετζέμολο. «H Ferrari πρέπει να σταθεί πάνω από τις άλλες μάρκες όσον αφορά το κέρδος, την ποιότητα και τη μοναδικότητα, αλλά πρέπει να κερδίζει και στις επιπρόσθετες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει».

Τζoν Έλκαν: Το φρέσκο πρόσωπο της Fiat

Στα 22 χρόνια που διευθύνει την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, ο Μοντετζέμολο έχει μετατρέψει την Ferrari σε μια μηχανή που παράγει χρήματα, συνεισφέροντας το 10% των κερδών της Fiat το 2012.

 

Ακόμα και με την παραγωγή λιγότερων αυτοκινήτων, ο Μοντετζέμολο σκοπεύει φέτος να πιάσει τα κέρδη-ρεκόρ της περσινής χρονιάς που έφθασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας διάφορα «έξτρα» ανάλογα με τον κάθε πελάτη σε κάθε αυτοκίνητο, όπως ταπετσαρίες από κασμίρ, ειδική επένδυση για το πορτ-μπαγκάζ, προïόντα με το σήμα της Ferrari.

Μερικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι προσαρμοσμένες προς τα κάτω μελλοντικές πωλήσεις της Ferrari δεν είναι τόσο αποτέλεσμα στρατηγικής, όσο αναγκαιότητας, δεδομένης της μείωσης της ζήτησης στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη στα πιο χαμηλά επίπεδα της 20ετίας.

Φρένο στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ο Μοντετζέμολο είχε πάρει αυτή την κατεύθυνση πριν από δυο χρόνια περίπου, όταν προσέλαβε τον Αντρέα Περόνε -στέλεχος της φίρμας κοστουμιών Brioni- ως επικεφαλής του τμήματος προïόντων της Ferrari. Και πέρσι, υπό την διεύθυνση του Περόνε, η εταιρεία προσέθεσε άλλα 50 εκατομμύρια στα ταμεία της, μεταξύ άλλων με μια νέα σειρά πανάκριβων ρούχων, «μια συλλογή που είναι αφιερωμένη στους πελάτες, που θέλουν να φοράνε Ferrari όταν οδηγούν το σπορ αυτοκίνητο».

Προσωποποιημένα extras, όπως λεπτομέρειες στο τιμόνι ή ειδικές ζάντες, προσθέτουν κατά μέσο όρο άλλα 30.000 ευρώ στο κόστος μιας τυπικής Ferrari, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για τους απαιτητικούς, όπου διάσημοι σχεδιαστές βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα ή αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν μοντέλα του ’50 και του ’60 στην παλιά τους δόξα.

Ο Αγιατολάχ ως «car dealer»

Η εμπορική επιτυχία της Ferrari έχει κάνει την πόλη του Μαρανέλο, όπου εδρεύει, νησίδα οικονομικής ανάπτυξης στην χτυπημένη από την κρίση Ιταλία. Την ώρα που η χώρα παλεύει με την ανεργία, η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ 20ετίας, η Ferrari προσέλαβε άλλα 250 άτομα φέτος, μεταξύ αυτών και εργαζόμενους για τη συναρμολόγηση της Maserati. Και όλοι οι υπάλληλοι της έλαβαν επιπλέον μπόνους 8.500 ευρώ ο καθένας τον Απρίλιο, αφού η εταιρεία πέτυχε τους στόχους της για την τριετία.