Τα γλυκά – «θαύματα» της Φύσις

Τα γλυκά – «θαύματα» της Φύσις

Το «Φύσις» είναι ένα ζαχαροπλαστείο που «νηστεύει», λανσάροντας γλυκά με βιολογικές πρώτες ύλες, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη.

Ο Ιωάννης και ο Νεκτάριος Νταλιάνης ξεκίνησαν το 2001 δημιουργώντας την εταιρεία Biosmart που δραστηριοποιείται στο χώρο των delicatessen προϊόντων, και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Σιγά-σιγά όμως αναζητώντας νέους δρόμους, θέλησαν να επεκταθούν. Έτσι από τη προμήθεια καταστημάτων με βιολογικά και αγνά προϊόντα, έφτασαν στο δικό τους δημιούργημα, το ζαχαροπλαστείο «Φύσις».

Το «Φύσις» διαφέρει από τα υπόλοιπα ζαχαροπλαστεία. Στους πάγκους τους καταστήματος θα βρείτε επιδόρπια, και όχι γλυκά όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του, φτιαγμένα από αγνά ελληνικά προϊόντα , βασισμένα σε συνταγές. Συνταγές όπως τις χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Το τυρί κρέμα δίνει τη θέση του στο ελληνικό τυρί, η κρέμα γάλακτος στο βιολογικό γάλα, η λευκή ζάχαρη στην ακατέργαστη καστανή και όλα μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό γαστρονομικό αποτέλεσμα που δεν αφήνει παραπονεμένο κανέναν ουρανίσκο.

Κόντρα στα καταστήματα που προσέφεραν τυποποιημένα προϊόντα, εκείνοι έριξαν όλο το βάρος στις πρώτες ύλες. Προτίμησαν τις ελληνικές μάρκες, αντί για τα εισαγόμενα προϊόντα. Το κόστος αυτής της επιλογής μεγαλύτερο, αλλά όπως ξεκαθαρίζουν : « Εμείς βάλαμε έναν στόχο: να έχουμε καλά προϊόντα ώστε να προσελκύσουμε τον κόσμο και έτσι προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τις κινήσεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να το πετύχουμε. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια υπό-βοήθεια, μια οικονομική ευρωστία, ώστε να μπορούμε να προμηθευτούμε προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες και να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις, που να μπορέσουν να τα “φιλοξενήσουν”. Πετύχαμε χαμηλότερες χρεώσεις στην αγορά και στις μεταφορές. Η ενασχόληση μας με τα γλυκά μπορεί να ήταν τυχαία, η δημιουργία όμως επιχείρησης με ήθος όχι. Η ποιότητα στο φαγητό μας ενδιαφέρει προσωπικά.»

Το ζαχαροπλαστείο κέρδισε το στοίχημα και έγινε συνώνυμο του «υγιεινού γλυκού». Τα δύο αδέλφια πιστέψανε σε αυτό και προσπάθησαν πολύ μέχρι να γίνει εφικτό. Ήταν δύσκολο να αλλάξουν τις συνταγές, να αντικαταστήσουν τα υλικά. Δεν είναι μια μόδα ο υγιεινός τρόπος διατροφής, είναι στάση ζωής. Ήταν διατεθειμένοι να ζητήσουν τις γνώσεις και τη βοήθεια από τεχνολόγους τροφίμων για να γίνει πάρει το όνειρο τους «σάρκα και οστά».

Όπως κάθε καινούργιο, έτσι και το ζαχαροπλαστείο έπρεπε να πείσει το κοινό. Η γεύση, όμως, και το άρωμα δεν άφηνε περιθώρια. Μια δοκιμή πείθει και τον πιο δύσπιστο. Μια «διαφορετική» εκδοχή των γλυκών, πολλές φορές καλύτερη και από την παραδοσιακή. Τόσο οι ίδιοι όσο και το προσωπικό ήταν δίπλα στο κάθε πελάτη ξεχωριστά, ώστε να τον ενημερώσουν για τα υλικά και να τον συμβουλέψουν. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, δημιουργούν προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη και ζάχαρη για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. «Υπήρχε ανάγκη στην αγορά. Κάποιοι νομίζουν πως είναι της μόδας τα γλυκά χωρίς γλουτένη, μάλλον δε γνωρίζουν πως το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μεγαλώνει διαρκώς και δυστυχώς τα εισαγόμενα προϊόντα είναι περισσότερα από εκείνα που παράγονται εντός της χώρας».

Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπου ακόμα και το γλυκό θεωρείται πολυτέλεια, η κίνηση τους να δημιουργήσουν ένα ζαχαροπλαστείο μοιάζει πετυχημένη.

«Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Το “Φύσις” ξεκίνησε το 2009, μέσα στην κρίση. Τον επόμενο χρόνο τα κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ο κόσμος επικεντρώνεται στη ποιότητα. Η προσπάθεια μας δικαιώνεται. Το ποιοτικό συνδέεται συνήθως και με το ακριβό, κι αυτό είναι λάθος. Σε εμάς μπορεί μια τετραμελής οικογένεια να πάρει τέσσερα γλυκά να πληρώσει λιγότερα απ’ ότι σε μια καφετέρια».

Οι ιδιοκτήτες του «Φύσις» θέλανε το κατάστημα πρωτίστως να τους εκφράζει, γι αυτό δεν ακολούθησαν κανένα έτοιμο παράδειγμα. Σε αυτό το «ταξίδι» έχουν μαζί τους «συνεπιβάτες» που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και όραμα. Από τους ζαχαροπλάστες που καταλαβαίνουν τις προδιαγραφές της ζαχαροπλαστικής που επιθυμούσαν, το προσωπικό που περνάει από εκπαίδευση ώστε να μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτημα, μέχρι τη γραμματειακή υποστήριξη και τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Είκοσι άτομα συνθέτουν την οικογένεια του «Φύσις», μια οικογένεια που σύντομα θα αποκτήσει και ένα νέο μέλος, ένα καινούργιο κατάστημα.

*Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 60 90 740

Διαβάστε ακόμα:

Ένα e-shop δίχως καθόλου γλουτένη

Σνακ χωρίς γλουτένη από το Κιλκίς, στις παγκόσμιες αγορές

Η μόδα της «πράσινης ετικέτας»