Fortune Debate: Πώς πρέπει να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Fortune Debate: Πώς πρέπει να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι Βασίλης Κορκίδης και Γιώργος Καββαθάς τοποθετούνται στο FortuneGreece επί του «καυτού» θέματος που θα επηρεάσει εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού για κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Η επαναφορά του στα 751 ευρώ, αναμένεται ότι θα τονώσει την ψυχολογία των εργαζομένων και θα ενισχύσει την κατανάλωση δίνοντας μια ανάσα στους εμπόρους, οι οποίοι βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να υφίστανται δραματική συρρίκνωση και να οδηγούν τα καταστήματα τους σε λουκέτο.

Μπορούν, ωστόσο, οι επιχειρηματίες να αντέξουν ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος πέραν των κραδασμών που προσπάθησαν να απορροφήσουν μέσα στην κρίση; Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν αύξηση του μισθού και διατήρηση μόνο των επτά Κυριακών, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για το θέμα των μισθών, ενώ εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα προκαλέσουν απώλειες θέσεων εργασίας. Το Fortunegreece.com μίλησε με τους εργοδοτικούς φορείς και παραθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με την αύξηση του μισθολογικού κόστους και τις επιπτώσεις του στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και την εγχώρια αγορά.

«Η θέση μας είναι θετική και η στάση μας σταθερή απέναντι στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ήμασταν από τους πρώτους που διαφώνησαν το 2010 στη μείωσή του, διότι ένα τέτοιο μέτρο ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτίωσε, ούτε την ανεργία σταμάτησε και την ίδια στιγμή οδήγησε στην κατάρρευση της κατανάλωσης. Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκε ζητάμε και να επιστραφεί. Δεν το φοβόμαστε διότι πιστεύουμε πως τα χρήματα που θα δοθούν στους εργαζομένους θα επιστρέψουν ανταποδοτικά στην κατανάλωση», αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Η αύξηση που αφορά σε 137.000 εργαζομένους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, στην πράξη σημαίνει ένα πρόσθετο μισθολογικό κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 361 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοκ στην αγορά η ΕΣΕΕ προτείνει το επίδομα ανεργίας να γίνει επί της ουσίας επίδομα εργασίας. Επιπρόσθετα, ζητά η συμβολή των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εισφορές να είναι 12μηνη και όχι 14μηνη, όπως ακριβώς ισχύει και στο επίδομα ανεργίας. Να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά επιπλέον 5% από τις μειώσεις της τάξης του 1,1% το 2012 και του 3,9% το 2014 και να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις που διατηρούν και αυξάνουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τις θέσεις εργασίας.

Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί το πάγωμα των τριετών ωριμάνσεων, ώστε να μην επηρεαστούν όσοι ήδη πληρώνονται με μισθό πάνω από 750 ευρώ το μήνα. Ο κ. Κορκίδης τονίζει δε πως το πιο σημαντικό από όλα είναι η κατάργηση του νόμου 4093 που επεβλήθη το 2012 και με βάση τον οποίο, ο μισθός ορίζεται από το κράτος και όχι από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
O πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.

«Περιμένουμε υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση»
Σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση αναφέρει πως ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί επιτέλους μια ευρωπαϊκή λύση. «Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία να δείξει υπεύθυνη στάση, ακολουθώντας έξυπνη στρατηγική και παρουσιάζοντας ουσιαστικές θέσεις. Έπειτα από 2 μήνες απραξίας οι επιχειρήσεις πρέπει να ξαναδουλέψουν. Οι απαιτήσεις είναι πολύ πιο έντονες από τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Σαφώς και οι επιχειρήσεις είναι με τη χώρα, αλλά κρατούν στάση αναμονής διότι δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τους κόπους και τις θυσίες των επιχειρηματιών και να αφήσουμε την τύχη τους εξ’ ολοκλήρου στους πολιτικούς».

Μεταξύ των αιτημάτων της ΕΣΕΕ από τη νέα κυβέρνηση είναι η έμπρακτη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, η διευθέτηση του εσωτερικού δημόσιου χρέους και η παροχή κινήτρων όχι μόνους στους ξένους, αλλά και σε Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο τους. Σημειώνεται πως η πολιτική αβεβαιότητα κόστισε την περίοδο των Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις 500 εκατομμύρια ευρώ με τις απώλειες να συνεχίζονται και στις εκπτώσεις. «Η μείωση στις εκπτώσεις είναι πάνω από 8%- 10%, ποσοστό το οποίο αποτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο τζίρος των επιχειρήσεων δεν θα ξεπεράσει τα 500 δις. ευρώ» αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Γ. Καββαθάς: «Αύξηση του μισθού σε βάθος τριετίας»
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρει στο Fortunegreece.com πως η ΓΣΕΒΕΕ είχε προβλέψει ότι η κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης και η μείωση του μισθού θα οδηγούσε σε μια «εργασιακή ζούγκλα» που μόνο άνοδο της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να επιφέρει. « Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Πρέπει να γίνει προοδευτικά σε βάθος τριετίας και να μην βασίζεται σε νόμο του κράτους. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε άμεσα τη δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη, διότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εδώ και έξι χρόνια σε καθεστώς ύφεσης».

Ο κ. Καββαθάς τονίζει πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων, το ασφαλιστικό και η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

O Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς
O Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς
O Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς

«Είμαστε υπέρ της δημιουργίας μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις. Τα πώς θα κινηθεί η ΓΣΕΒΕΕ θα εξαρτηθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση. Τι από αυτά που θα εξαγγείλει θα είναι τελικά υλοποιήσιμο και αν θα είναι σε βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν οριστικά και πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά από την έναρξη της κρίσης, φτάνοντας στα όρια της φτώχειας. Το 70% των επιχειρήσεων είδαν να μειώνεται ο τζίρος τους σωρευτικά κατά 75% και η συντριπτική πλειοψηφία έχει οφειλές και χρέη στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες, ενώ ήδη 370.000 από αυτούς είναι σήμερα ανασφάλιστοι.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντέχουν οι επιχειρήσεις μια «ακαριαία» αύξηση του κατώτατου μισθού;

Που θα φτάσει η Ελλάδα αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός