Frigoglass: Ικανοποιητικές πωλήσεις, πτώση στα κέρδη

Frigoglass: Ικανοποιητικές πωλήσεις, πτώση στα κέρδη

Τα αποτελέσματα του για το πρώτο εξάμηνο του 2013 έδωσε στην δημοσιότητα ο όμιλος. 

Ο όμιλος Frigoglass εμφάνισε ικανοποιητικές πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2013, προερχόμενες κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις του Κλάδου Υαλουργίας και τις επιδόσεις του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση κατά 39,9% και διαμορφώθηκαν στα 9,87 εκατ. ευρώ από τα 16,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ενώ οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ψυγεία από τους εμφιαλωτές Coca-Cola ήταν σημαντικά χαμηλότερες και υπήρξε μεταβλητότητα στις αγορές της Αφρικής.

Η συνέχιση του σχεδίου μείωσης των αποθεμάτων συντέλεσε σε 32% χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων σε ετήσια βάση (y-o-y).

Σημαντική μείωση καταγράφηκε στον καθαρό δανεισμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς ήταν επιτυχής η αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού με έκδοση ομολογιών 5–ετούς διάρκειας ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, έκανε τα εξής σχόλια: «Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη, οι πωλήσεις του Ομίλου κυμάνθηκαν κοντά στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, βοηθούμενες από τη σημαντική βελτίωση, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης στη Ρωσία. Παρόλα αυτά, η πτώση των πωλήσεις στην Αφρική, η οποία αντικατοπτρίζει την υψηλή βάση της περσινής περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης το δεύτερο τρίμηνο να εμφανίζονται μειωμένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (y-o-y).

Ο Κλάδος Υαλουργίας συνέχισε και στο δεύτερο τρίμηνο να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων και βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, με μοχλό την έμφαση που δίνουμε στο σχέδιο αλλαγής πλεύσης της μονάδας Jebel Ali, καθώς και την ισχυρή ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών στην κύρια αγορά της Νιγηρίας.

Όσον αφορά τα Κέρδη Προ φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, καθώς το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, συνεχίσαμε να μειώνουμε το επίπεδο των αποθεμάτων μας, πετυχαίνοντας βελτίωση της τάξης του 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επίσης, ισχυροποιήσαμε τον ισολογισμό μας μειώνοντας τον καθαρό δανεισμό κατά 12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η επιτυχής έκδοση ομολογιών ύψους €250 εκατ. είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων».

Για περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα εδώ