FT: Το κύκλωμα φοροαποφυγής της Deutsche Bank για τους πλούσιους πελάτες της

FT: Το κύκλωμα φοροαποφυγής της Deutsche Bank για τους πλούσιους πελάτες της
The headquarters of Deutsche Bank are pictured in Frankfurt in this October 29, 2013 file picture. German banking regulator Bafin has demanded documents from Deutsche Bank as part of a probe into suspected manipulation of benchmark gold and silver prices by banks, the Financial Times reported, citing sources. Picture taken October 29, 2013. REUTERS/Ralph Orlowski/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS)

Η εφημερίδα δημοσίευσε το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας για μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους – Ποια η αντίδραση των εταιρειών.

Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις από το λεγόμενο σκάνδαλο Luxleaks και τις αποφάσεις των G20 στην Τουρκία για να κλείσουν τα φορολογικά «παράθυρα», η Deutsche Bank εξακολουθεί να σχεδιάζει πολύπλοκες στρατηγικές φοροαποφυγής για κάποιους από τους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Πηγές της εφημερίδας επικαλούνται τα σχέδια αποφυγής φόρου τα οποία πωλήθηκαν φέτος σε αρκετούς πελάτες της γερμανικής τράπεζας με γραφεία στη Βραζιλία, όπως η ζυθοποιία AB InBev και οι όμιλοι Archer Daniels Midland, Bunge και Cargill.

Τα σχέδια φοροαποφυγής περιελάμβαναν τα λεγόμενα εργαλεία συμμετοχής στα κέρδη ή συναλλαγές PPI. Κατά τα όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, υπό την προτεινόμενη στρατηγική, ένας πελάτης της Deutsche Bank στη Βραζιλία θα επένδυε μαζί με τη μονάδα της τράπεζας στην Αυστρία, σε μία νέα αυστριακή οντότητα. Η τελευταία θα έπαιρνε τα κεφάλαια και θα τα δάνειζε πίσω στον εταιρικό πελάτη σε μια περιοχή εκτός της Βραζιλίας, με ευνοϊκούς κανόνες παρακράτησης φόρων, όπως μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τόσο ο πελάτης όσο και η Deutsche Bank θα επωφελούνταν από τα «κέρδη» της αυστριακής οντότητας, που θα είχαν παραχθεί από τους όρους του δανείου, και θα τα διαμοίραζαν ως μερίσματα, που επίσης πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολογικές απαλλαγές.

Η Deutsche Bank δόμησε τις συναλλαγές με αυτόν τον τρόπο ώστε να θεσπίσει μια εμπορική λογική, όπως η συγκέντρωση χρηματοδότησης, έναντι της απλής μεταφοράς χρημάτων για την αποφυγή φόρων, επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι FT.

Παρόμοιες συμφωνίες προτάθηκαν μέσα σε καθαρά έννομα πλαίσια και σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό και το Λουξεμβούργο. Σε πρόσφατη εκτίμηση, ο ΟΟΣΑ τόνισε πως οι κυβερνήσεις έχαναν 240 δισ. δολάρια σε έσοδα λόγω της εταιρικής φοροαποφυγής.

Η Deutsche Bank με επίσημη ανακοίνωσή ότι δήλωσε «αυτές οι συναλλαγές δεν εκτελέστηκαν ποτέ». Η AB InBev αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, οι ADM και Bunge δεν έκαναν κανένα σχόλιο ενώ η Cargill ανέφερε πως ερευνά το ζήτημα.