«Φθηνό φυσικό αέριο για 300 χρόνια»

«Φθηνό φυσικό αέριο για 300 χρόνια»

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Eurogas μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη.

Φθηνό φυσικό αέριο για τα επόμενα 300 χρόνια «υπόσχονται» οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί διεθνώς την τελευταία εξαετία στο επίπεδο της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου (shale gas), αλλά και στο πεδίο της τεχνολογίας της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking). Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Eurogas, Μάρκο Αλβερά (Marco Alvera), μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει απεριόριστος εφοδιασμός αν μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε κάποια τάξη. Η Ελλάδα έχει την ιδανική θέση, προκειμένου να γίνει ένας κόμβος (hub) υδρογονανθράκων για τον εφοδιασμό της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Κατά τον κ.Αλβερά, η ζήτηση για αέριο μειώθηκε πέρυσι κατά 20% σε σχέση με τις εκτιμήσεις και επέστρεψε στα επίπεδα των τελών της δεκαετίας του 1990. Πλέον, υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από αέριο, «οι οποίοι δεν είναι οικονομικοί» και έχουν δημιουργηθεί σημεία συμφόρησης στην Ευρώπη, λόγω έλλειψης επενδύσεων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις πλούσιες σε αέριο γειτονικές περιοχές, «ανατολικά, βόρεια και νότια».

Διαβάστε ακόμη: «Στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το 2014»

Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως η μετάβαση στο φυσικό αέριο αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης επενδύσεων, καθιστά κάποια εργοστάσια μη βιώσιμα και πάντα υπάρχει ενδεχόμενο μπλακ άουτ. «Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων υπάρχει κατάρρευση της ζήτησης και οι τιμές δεν έχουν πέσει», υπογράμμισε.

«Έχουμε αέριο ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια αγορά με διασυνδέσεις εκτός ΕΕ και να προωθήσουμε το σχιστολιθικό αέριο με οικονομικά συμφέρουσες μεθόδους», είπε.

Πρόσθεσε ότι, σήμερα, το υψηλό ενεργειακό κόστος διώχνει υφιστάμενους και νέους κατασκευαστές από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, αυξάνοντας την ανεργία στη «γηραιά ήπειρο». Γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να «ποντάρει» στα επόμενα χρόνια στα πεδία που ήδη αναφέρθηκαν: διασύνδεση με τους «πλούσιους» σε υδρογονάνθρακες γείτονές της και προώθηση της εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ