Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα»

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει plan B για την Ελλάδα»

"Δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος"

Διαψεύδει τα περί ύπαρξης Plan B για την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε αμερικανικό πρακτορείο ανέφερε σχετικά: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Όλα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup. Όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Έχουμε εποικοδομητική συνεργασία με την τρόικα για την κάλυψη του κενού».

Η εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη έως τον Αύγουστο του 2014», πρόσθεσε αναφερόμενος στο λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, το οποίο επισήμανε ότι δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν μας απασχολούν οι γερμανικές εκλογές. Η δική μας ανησυχία αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, οι αγορές έχουν προσέξει.

Στουρνάρας: Χωρίς απολύσεις, δεν υπάρχει δόση

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να επιμείνει στη συνταγή της λιτότητας, τόνισε ότι «δεν είναι λύση η περαιτέρω λιτότητα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «έχει άνετη πλειοψηφία».

«Οι δύο μεγάλοι στόχοι μας είναι να βελτιωθεί η φοροσυλλογή και να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι οι στόχοι για τη διετία 2013-14 θα καλυφθούν. «Υπάρχει μια καθυστέρηση στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά θα καλυφθεί», ανέφερε ο υπουργός.

«Ο κ. Στουρνάρας θαυμάζει τον κ. Σόιμπλε και εναρμονίζεται πλήρως μαζί του στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική της ακραίας λιτότητας», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών.

ΣΥΡΙΖΑ: «O Σαμαράς έχει κρυφή ατζέντα»

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός εκβιάζει εκ νέου την κοινωνία, με ανθρωποθυσίες στον βωμό των δόσεων και βάζει κι ο ίδιος την υπογραφή του μαζί με αυτήν του πρωθυπουργού, στην επιστολή προς τους δανειστές, δεσμευόμενοι από κοινού για νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο.