Για αποτυχία ελληνικών τραπεζών στα stress tests κάνει λόγο το Efe News

Για αποτυχία ελληνικών τραπεζών στα stress tests κάνει λόγο το Efe News
Photo:

Την είδηση αναμεταδίδουν τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters – Έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων. 

Τρεις ελληνικές τράπεζες, τρεις ιταλικές, δύο αυστριακές, μία κυπριακή, μία πορτογαλική και μία βελγική, πρόκειται να αποτύχουν στα stress tests, αναφέρει το Efe news service, επικαλούμενο πηγές του κλάδου που δεν κατονομάζει, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg με βάση το δημοσίευμα του Efe news, τα στοιχεία μπορεί ακόμη να αναθεωρηθούν καθώς είναι προκαταρκτικά, ενώ προσθέτει πως οι ισπανικές τράπεζες θα «περάσουν» τα stress tests.

Την ίδια πληροφορία αναμεταδίδει και το Reuters, το οποίο αναφέρει ότι 11 τράπεζες συνολικά δεν περνούν τα stress tests, ανάμεσα τους και οι 4 ελληνικές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν περνούν το τεστ, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στο πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν (σ.σ. σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως για τις ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα). Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς τα δεδομένα εξετάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται σε αντίθεση με όσα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές αλλά και τραπεζικοί κύκλοι που προεξοφλούν θετικά αποτελέσματα στα stress tests. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα «νούμερα» για τις ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει και είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η διαδικασία προβλέπει ότι τα τελικά μεγέθη αφού επικυρωθούν από το ΔΣ της ΕΚΤ στην συνάντησή του σήμερα και αύριο στην Φρανκφούρτη θα δοθούν πλέον και επισήμως στις διοικήσεις των τραπεζών την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΔΣ.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δύο ημέρες να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας ώστε την Κυριακή το μεσημέρι τα μεγέθη αυτά να ανακοινωθούν από την ΕΚΤ (θα ακολουθήσει συνέντευξη στην Φρανκφούρτη).

Τουρκολιάς: «Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι» ενόψει stress tests