Γιάνης Βαρουφάκης: Μια πορεία γεμάτη…δημιουργική ασάφεια (pics και βίντεο)

Γιάνης Βαρουφάκης: Μια πορεία γεμάτη…δημιουργική ασάφεια (pics και βίντεο)

Μια αναδρομή στα στιγμιότυπα για τα οποία θα θέλαμε να τον θυμόμαστε, αν και με όσα συνέβησαν σύντομα θα θέλουμε να τον ξεχάσουμε.

Για όποιον παρακολουθούσε οικονομικά και πολιτική τα τελευταία χρόνια, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήταν ένας άγνωστος. Το ευρύ κοινό, όμως, τον γνώρισε όταν ξαφνικά έγινε ο αγαπημένος των ΜΜΕ γύρω στο 2011, όπου και έδινε συχνά την άποψή του για το χρέος της Ελλάδας, το Μνημόνιο κλπ.

Δεν έλεγε ποτέ όχι σε συνεντεύξεις. Τόσο σε εκείνες, όπου ανέλυε την πολιτική κατάσταση, όσο και σε εκείνες που τον ρωτούσαν για τα αγαπημένα του βιβλία. Γενικά μιλώντας, ποτέ δεν τα είδε καλά τα πράγματα. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2011 θεωρούσε σίγουρη τη χρεοκοπία, με τη γενικότερη ρητορική του να «γέρνει» πάντα προς το χειρότερο σενάριο. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είχε άδικο. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε τότε να προβλέψει πως ο ίδιος θα είχε κεντρικό ρόλο στο σενάριο αυτό.

Για παράδειγμα

Το Wow!
Fast Forward στο 2015 και την υπουργοποίησή του. Το πρώτο σοκ το δεχτήκαμε με την πρώτη συνέντευξη παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου ο Γιάνης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τη φράση «Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν θα συνεργαστούμε», αναφερόμενος στην τρόικα. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ο πρόεδρος του Eurogroup να συνειδητοποιήσει τι άκουσε και αμέσως σηκώθηκε να φύγει λέγοντας στον Γιάνη (και εδώ οι απόψεις διίστανται) «Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος» ή «Μόλις σκότωσες την τρόικα». Η αντίδραση του Γιάνη ήταν ένα χαμογελαστό «Wow!». Αν κρίνουμε από τη, μάλλον χαρούμενη, αντίδραση του Έλληνα υπουργού, πιθανότατα ειπώθηκε το δεύτερο.

 

Η λεπτή κόκκινη γραμμή
Για τουλάχιστον δύο μήνες ο Γιάνης φορούσε το σακάκι με την κόκκινη ρίγα προκαλώντας παραπολιτικές συζητήσεις για το τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Φυσικά, κανείς δεν σκέφτηκε ότι απλώς το είχε και του άρεσε να το φοράει. Γύρω στον Απρίλιο το σακάκι εξαφανίστηκε, για να εμφανιστεί ξανά στο τελευταίο Eurogroup των Βρυξελλών όπου το θέμα δεν ήταν πια ούτε ο Γιάνης ούτε η ρίγα, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήρθε να καθησυχάσει τους δανειστές που, στο μεταξύ, δεν ήθελαν ούτε να βλέπουν μπροστά τους τον κ. Βαρουφάκη, μη μπορώντας να αντέξουν τις διαλέξεις του…

Το παλτό του «γκάγκστερ»
Στην επίσκεψή του στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο, στιλιστικά ήταν ένας άλλος Γιάννης. Μπλε ηλεκτρίκ πουκάμισο και μακρύ δερμάτινο μαύρο παλτό; «Εμφάνιση γκάγκστερ», σχολίασε ο Guardian. Την απάντηση έδωσε η σύζυγός του, Δανάη Στράτου, μέσω Facebook, όπου εξήγησε δημοσίως ότι εκείνος έχασε τη βαλίτσα του και αναγκάστηκε να αγοράσει πουκάμισο και να δανειστεί ένα παλτό. Προφανώς, τα πρώτα που βρήκε μπροστά του…

 

Αγκαλιές στην Ακρόπολη
Κάποιοι το βρήκαν χαριτωμένο, άλλοι το ερμήνευσαν ως «λιτό βίο», γεγονός είναι ότι η φωτογράφιση για το Paris Match του Βαρουφάκη και της συζύγου του ήταν μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό που εκείνες τις ημέρες υποστήριζε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση.

Το δείπνο της ντροπής
Τα παραπολιτικά των ημερών μιλούσαν για πλήρη απομόνωση του Γιάνη στη συνάντηση της 20ής Απριλίου στη Ρίγα, και, μάλιστα ότι ο ίδιος προτίμησε στο τέλος της να δειπνήσει μόνος του αντί με τους υπόλοιπους υπουργούς. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα» ήταν η απάντηση συνεργατών του.

Το δάχτυλο στη Γερμανία
Θα ήταν η πιο πολυσυζητημένη του πράξη αν στο μεταξύ δεν είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε. Σε μια παλιά ομιλία, αναφερόμενος στη Γερμανία και περιγράφοντας κάποιο υποθετικό σενάριο χρεοκοπίας, είπε πως σε εκείνη την περίπτωση θα της δείχναμε το δάχτυλο. Η χειρονομία ταίριαζε μεν με το πλαίσιο της ομιλίας, αλλά ήταν έτσι κι αλλιώς άκομψο. Την κατάσταση περιέπλεξε ένα βίντεο σατιρικής εκπομπής που έκανε όλη την Ευρώπη να αναρωτιέται αν είναι αυθεντικό ή όχι.

Υπουργός με κράνος
Ανεξαρτήτως αξιώματος και ρόλου, ο Γιάνης μετακινείται με τη μοτοσικλέτα του και έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές με αυτή. Και φυσικά, φοράει πάντα κράνος, μερικές φορές κάνει και δηλώσεις φορώντας το. Πριν από λίγες μέρες η γερμανική εφημερίδα Welt υποστήριξε ότι ο Γερμανός εκπρόσωπος της ιαπωνικής κατασκευάστριας εταιρείας Shoei δεν είναι ευχαριστημένος και ότι δήλωσε πως «Για μας αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Θα θέλαμε άλλο πρόσωπο για να διαφημίσει το κράνος μας». Φυσικά, για το δημοσίευμα οι Ιάπωνες είχαν άγνοια.

Αξιοπρέπεια αντί χρημάτων
Από τις πιο πολυσυζητημένες δηλώσεις του ήταν εκείνη του Φεβρουαρίου στο Bloomberg ότι οι Έλληνες «δεν θέλουν λεφτά ή δουλειές, θέλουν αξιοπρέπεια».

Αίσθηση είχε προκαλέσει και η δήλωσή του τον Ιανουάριο ότι η χώρα δεν χρειάζεται την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ και ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο. Όμως δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα η κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη ακόμα υπουργό Οικονομικών έκανε αίτηση στον ESM για νέο πακέτο ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ (νέο Μνημόνιο δηλαδή).

Διαψεύσεις παντού
Το πρόβλημα με τον Γιάνη είναι μιλάει πολύ για υποθετικά σενάρια, κάνει δηλώσεις και μετά τις διαψεύδει. Όπως σχολιάστηκε στα social media, είναι ο μοναδικός άνθρωπος που για όλα τα θέματα υποστηρίζει και τις δύο απόψεις και στη συνέχεια διαψεύδει και τις δύο.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η δήλωσή του στην εφημερίδα Telegraph όπου μίλησε ξεκάθαρα για παράλληλο νόμισμα και στη συνέχεια το διέψευσε, η δήλωσή του τον Μάιο ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος», η ξεκάθαρη δήλωσή του στο Twitter ότι capital controls μέσα στην Ευρωζώνη είναι κάτι αδιανόητο, τρεις ώρες πριν αυτά επιβληθούν στην Ελλάδα -και φέρουν και την υπογραφή του-, για να μην αναφέρουμε τις δεκάδες φορές όπου η συμφωνία ήταν «θέμα ημερών», τη δήλωσή του την Παρασκευή 3 Ιουλίου ότι την Τρίτη 7 του μηνός οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, ακόμα και το ότι θα υπέβαλλε την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης του ΝΑΙ, ενώ παραιτήθηκε μετά το σαρωτικό ΟΧΙ. Φυσικά, έχει στο μεταξύ διαψεύσει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία «εντός 24 ωρών» από το δημοψήφισμα.

Ο αποχαιρετισμός του Bloomberg
Από το «καλύτερα να μου κοπεί το χέρι παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς ρύθμιση για το χρέος» μέχρι το «καλύτερα να είχαμε ακόμα δραχμή», το οικονομικό δίκτυο Bloomberg συγκέντρωσε τις καλύτερες δηλώσεις του Γιάνη.